Η Παπαγγελή, η Ολυμπιακή και οι «Παραιτηθείτε»

Η Παπαγγελή, η Ολυμπιακή και οι «Παραιτηθείτε»

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Έχει προκαλέσει αδιαμφισβήτητα αμέτρητα σχόλια, αντιδράσεις και ένας απίστευτος ντόρος δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από αυτό το ζήτημα. Υπήρξε μάλιστα δημοφιλές θέμα στο Twitter, δέχεται επικρίσεις αλλά παράλληλα και θετικά σχόλια από τους έλληνες πολίτες.

Ο λόγος για το καινούριο κίνημα, το οποίο βαφτίστηκε με το όνομα «Παραιτηθείτε» και καλεί την Τετάρτη (15/6) όσους διαφωνούν με την πολιτική που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση να το εκφράσουν δημόσια στο Σύνταγμα.

Για τη διαδήλωση αλλά και για όλες τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, μίλησε στο e Reportaz ένας εκ των βασικών διοργανωτών, ο κ. Γιώργος Τσουκαλαδάκης γνωστός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ως ο Mr Collagen. Πως ξεκίνησε όμως όλο αυτό; Ποιο μήνυμα ζητά να περάσει στους πολιτικούς η εκδήλωση και υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα; Σε όλα αυτά απαντά, με τον δικό του τρόπο και με σκληρή γλώσσα ο Mr Collagen του «Παραιτηθείτε».

τσουκαλαδάκης
Ο κ. Τσουκαλαδάκης, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης: «Παραιτηθείτε»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τετάρτη 15 Ιουνίου, έχετε δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα μια προτροπή ή απαίτηση που θέτετε προς την κυβέρνηση με το: «Παραιτηθείτε». Θέλετε να μας πείτε κ. Τσουκαλαδάκη, πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα που σας οδήγησε να οργανώσετε αυτήν την κινητοποίηση;

Είναι κατ’ αρχάς μια κίνηση από πολίτες για πολίτες. Σαν ιδέα ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, ενάμιση, καθώς πολλοί άνθρωποι «στιγματίζουμε»- στηλιτεύουμε τις καθημερινές πρακτικές τις οποίες ακολουθεί η κυβέρνηση μέσω των social media. Όμως όπως είναι εύλογο το να αντιδράς μόνο πίσω από ένα πληκτρολόγιο, δεν αρκεί. Οπότε λοιπόν συναντηθήκαμε με τον Στάθη Σταΐκο, ο οποίος  γυρνάει και μου λέει «Γιώργο ξεκινάμε μια διαμαρτυρία;». Έτσι, απλά ξαφνικά… και του λέω «Ναι εννοείται», μου έδειξε ύστερα το κείμενο, με έβρισκε απόλυτα σύμφωνο με λίγες τροποποιήσεις που σημειώθηκαν και έτσι το ξεκινήσαμε. Συνάντησε στην πορεία η κίνηση μας μια αναπάντεχη επιτυχία όταν μας «διαφήμισε» στη συνέχεια και ο υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης με τις δηλώσεις του, και έτσι συστάθηκε αυτή η μαζική κινητοποίηση, η οποία ελπίζουμε αύριο, να φέρει χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα.

παραιτηθείτε

Εσείς στο παρελθόν, από ότι γνωρίζουμε, είχατε αναπτύξει δράση συμμετέχοντας στον συνδικαλισμό με την Ολυμπιακή και ως εκπρόσωπος εργαζομένων. Μάλιστα όπως ανέφερε παλαιότερη δημοσίευση στον Τύπο, είχατε δηλώσει και αριστερός. Θα ήθελα την τοποθέτηση σας στο ζήτημα αυτό.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Είχε ξεσπάσει ένας τρομερά μεγάλος θόρυβος, όταν είχε διαδοθεί η φήμη ότι είμαι ο πολιτικός μέντορας της Έλλης Παπαγγελής, το οποίο είχα αρνηθεί κατηγορηματικά καθώς είμαι μόνο τηλεοπτικός της μέντορας. Βγαίναμε μαζί στην τηλεόραση όμως δεν σημαίνει ότι είμαι και πολιτικός της μέντορας. Τότε είχα πει συγκεκριμένα: πως προέρχομαι από αριστερή οικογένεια και γράφτηκε ότι είμαι αριστερός. Στον χώρο του κέντρου κινιόμουν πάντα. Ειδικότερα, μιας και με ρωτήσατε, όταν ήμουν στην Ολυμπιακή ως συνδικαλιστής, δεν χρωματίστηκα ποτέ με καμία παράταξη ούτε μπλε, ούτε πράσινη. Δεν έχω γραφτεί ποτέ σε κόμμα, πέραν των πρόσφατων εκλογών στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη νέου προέδρου της παράταξης. Βέβαια από πολύ μικρός ασχολιόμουν με τα κοινά, αρχίζοντας από νεαρή ηλικία όταν ήμουν πρόσκοπος και μεγαλώνοντας μετά με τον συνδικαλισμό. Τότε υπήρξα συνδικαλιστής των εποχικών εργαζομένων της Ολυμπιακής και όχι όλων, υποστήριζα δηλαδή τους πιο αδύναμους. Όταν πήγα αργότερα στο Δημόσιο παραιτήθηκα μετά από δύο μήνες ακριβώς. Το σημείο αυτό ήθελα να το τονίσω, καθώς δημοσίευσαν διάφορα ΜΜΕ, το έγγραφο νομιμοποίησης μου με το νόμο Διαμαντοπούλου. Το ίδιο όμως έγγραφο προσωποπαγούς θέσης, το έχουν και άλλοι 2.500 υπάλληλοι που μετατάχθηκαν.

Ας επανέλθουμε στην αυριανή προγραμματισμένη εκδήλωση. Περιμένετε ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα σας;

Περιμένουμε να το αγκαλιάσει. Από ότι έχουμε αποκομίσει προς το παρόν, τα δεδομένα δείχνουν πως η συμμετοχή θα είναι αθρόα. Παρ’ όλο τον «πόλεμο», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κινητοποίησης που προγραμμάτισε το μετρό με τη στάση εργασίας τους να συμπίπτει με την ώρα της διαδήλωσης. Λόγω αυτού αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε την ώρα έναρξης της κινητοποίησης μας, μεταφέροντας την τελικά για τις 18:30 το απόγευμα. Πρωτίστως μεταφέραμε την έναρξη, για να μπορέσουν να έρθουν κοντά στην προσπάθεια μας οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι αυτοί που καταστρέφονται καθώς δεν έχουν μέλλον εδώ. Αφορά όμως  τους πάντες, από τον μικροεπιχειρηματία, τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον συνταξιούχο που τον κοροϊδέψανε, αλλά και όλους τους Έλληνες, που μας φλόμωσαν στο ψέμα εδώ και τόσους μήνες. Ξέρετε κάτι, αν κάποιος έχει μια αυταπάτη στη δουλειά του, την πληρώνει, χάνοντας τη δουλειά του. Δεν μπορεί λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας να λέει «Είχα αυταπάτες» και να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Είπε ψέματα είτε συνειδητά είτε γιατί δεν καταλάβαινε αρκετά.

 

Μου δίνετε πάσα για την επόμενη ερώτηση, μιας και αναφερθήκατε σε δηλώσεις πολιτικών προσώπων της χώρας. Μια δήλωση για παράδειγμα του κ. Φίλη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν αναφέρθηκε στο κίνημα «Παραιτηθείτε» και έκανε λόγο για ζήτημα συνταγματικότητας. Ποια είναι η θέση σας;

Να σημειώσω ότι δεν είναι ο μόνος που μας κατηγορεί. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι στις θέσεις τους, το δείχνουν με τις δηλώσεις τους. Τότε ως αντιπολίτευση υπερασπιζόντουσαν τις χιλιάδες πορείες που διεξάγονταν, τώρα τα βάζουν με μια ειρηνική πορεία που προέρχεται από φιλήσυχους ανθρώπους. Από κόσμο που δεν έχει διάθεση για να κηρύξει τον πόλεμο, ούτε να μεταφέρει μηνύματα κρεμάλας ή «κάψιμο της Βουλής» και όλα τα συναφή. Έρχονται λοιπόν οι κύριοι και μας εγκαλούν, αυτό είναι τραγικό και δείχνει τι ποιότητα δημοκρατίας έχουμε.

Πολλοί όμως σας κατηγορούν πως πίσω από αυτή την «κίνηση πολιτών» -όπως εσείς την αποκαλείτε- ότι κρύβεται κάποιο κόμμα και συγκεκριμένα συμφέροντα. Εσείς τι τους απαντάτε;

Κι όμως είναι κίνηση που προέρχεται αποκλειστικά από τους πολίτες. Κανένα κόμμα δεν μας έχει δώσει τη στήριξη του αλλά ούτε εμείς θέλουμε κάποιο κόμμα να μας «καπελώσει». Εμείς θέλουμε όλους τους πολιτικούς του δημοκρατικού τόξου να έρθουν στο Σύνταγμα και να διαδηλώσουν. Φυσικά, και μέσα στο «Παραιτηθείτε» υπάρχουν άτομα που έχουν κομματική ιδιότητα, αλλά την απεμπολούν και πάμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι καλό και να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι «πρέπει να μας σέβεστε».

Οι αντιδράσεις του κόσμου λοιπόν ποιες είναι; Πιστεύουν στην κίνηση σας, ή θεωρούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι;

Πολλοί είναι υπέρ μας, άλλοι τελείως εναντίον μας. Αυτό που έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση και είναι ένα από τα πολύ μεγάλα της εγκλήματα είναι ότι δίχασε τον ελληνικό λαό, με το «ναι» και το «όχι» του δημοψηφίσματος. Ενώ ο λαός ψήφισε κατά πλειοψηφία το «όχι» το μετέτρεψε σε «ναι» η συγκυβέρνηση, επί 10 φορές περισσότερο.. Είναι οξύμωρο. Όμως από την άλλη πλευρά με την κίνηση που οργανώνουμε, συναντάμε και θετικές κριτικές από τον κόσμο, σαν κάτι να αλλάζει, σαν ο κόσμος να προσγειώνεται στην πραγματικότητα.

Υποστηρίξατε πρόσφατα ότι δεχτήκατε “bullying”, για τη διαδήλωση. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Έχουμε δεχθεί άπειρους τόνους λάσπης. Έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του bullying. Έχουμε δεχθεί αδιανόητες επιθέσεις από συγκεκριμένα μέσα. Βλέπουμε δημοσιεύματα που προβλήθηκαν και αγγίζουν τα όρια της αλητείας. Ψάχνουν το Facebook, ρωτάνε υπαλλήλους μας, ξεθάβουν δηλώσεις. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όλοι οι διοργανωτές.

Πείτε μου, τη γνώμη σας σχετικά με το ποιο τρόπο θεωρείτε εσείς ότι μπορεί η χώρα να δημιουργήσει τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον;

Με το τέλος της αυταπάτης. Όταν φτάσουμε στον πάτο γιατί είμαστε ήδη πολύ κοντά με αυτό το ακρο-δεξιο-αριστερό συνονθύλευμα που κυβερνά. Γιατί μην ξεχνάνε είναι συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, δεν είναι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι με τους ΑΝ.ΕΛ- που δεν θα υπέγραφαν ποτέ μνημόνια, που θα δήλωναν παραίτηση λόγω της αναφοράς στο όνομα «Μακεδονία» από τον κ. Μουζάλα, που δεν θα αύξαναν ποτέ τον ΦΠΑ και ήρθανε μέσα σε ένα δυσβάσταχτο πλαίσιο φορτώνοντας επιπλέον φόρους. Κινούνται στα όρια της τρέλας.

παραιτηθειτε

Κλείνοντας κ. Τσουκαλαδάκη, τι μήνυμα θέλει να περάσει το «παραιτηθείτε»;

«Ακούστε μας, σεβαστείτε μας και μην μας περνάτε άλλο για χαζούς, δεν είμαστε σανοφάγοι.» Ζητάμε αξιοκρατία. Γι’ αυτό θέλουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους να κατέβουν στο Σύνταγμα την Τετάρτη. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να τηρεί τις υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους και να μην τους λένε «δανειστές» όποτε τους συμφέρει. Θέλουμε όλους τους Έλληνες δίπλα μας, μακριά από τα άκρα, όλοι είναι καλοδεχούμενοι.Σχόλια