Η «Παπαστράτος» για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο

Η «Παπαστράτος» για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο

Ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, σημείωσε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ, θυγατρικής της Philip Morris International στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ο κ. Καργαρώτος σημείωσε ότι ο κλάδος ζητά σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χωρίς καμία αλλαγή στο ύψος και τη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα, καθώς επίσης και εντατικοποίηση και ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και από τις διωκτικές Αρχές.

«Η έντονη φημολογία περί αύξησης της φορολογίας μόνο κακό κάνει στον κλάδο. Δε ζητάμε μείωση της φορολογίας. Αυτό που ζητάμε είναι σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης να αφήσει σταθερή τη φορολογία των καπνικών, έχει συμβάλει στην σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς, παρά τις γενικότερες αντίξοες συνθήκες», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Καργαρώτος παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 ο κλάδος έχει υποστεί επτά αλλαγές στη φορολογία. Συγκεκριμένα, το 2010 έγιναν τρεις αυξήσεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και δύο αυξήσεις ΦΠΑ. Το 2011 σημειώθηκε αύξηση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης, ενώ το 2014 αυξήθηκε ο πάγιος και ο ελάχιστος ΕΦΚ στα τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, τα τσιγάρα αποτελούν το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα με ποσοστό μέσης φορολογικής επιβάρυνσης της τιμής του πακέτου στο 83%.

Αναφερόμενος στη γενικότερη εικόνα του κλάδου, ο κ. Καργαρώτος επεσήμανε ότι σημειώνεται ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου (από 3% το 2009 σε 20,6% το 2015), ενώ η νόμιμη αγορά μειώθηκε περίπου κατά 50%. Επίσης, οριακά είναι τα περιθώρια κέρδους για τη βιομηχανία από την εγχώρια αγορά, ενώ ενδεικτικά, η Παπαστράτος παρουσίασε ζημιές 8 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με κέρδη 88 εκατ. ευρώ το 2009.Σχόλια