Η πρόταση Τσακαλώτου στη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές

Η πρόταση Τσακαλώτου στη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές

Η συνάντηση μεταξύ Τσακαλώτου και δανειστών πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Με ποιες προτάσεις όμως μάχεται η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης;

Η ελληνική πλευρά θα δείξει τα νέα στοιχεία που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, για να πείσει ότι πάνε καλά τα πράγματα χωρίς άλλα νέα μέτρα. Ο στόχος ήταν για πλέονασμα 1 δισ. ευρώ, με την διαφορά όμως πως τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον δεν προέκυψαν λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά διότι το δημόσιο «πάγωσε» πληρωμές 1 δισ. που έπρεπε να κάνει, ενώ και το 1 δισ. επιπλέον έσοδα προέρχεται κατά 85% από έσοδα του ΠΔΕ, δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από το «δώρο» των 350 εκατ. από την ΤτΕ που έδωσε φέτος 100% μεγαλύτερο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία των εισπράξεων φόρων του Φεβρουαρίου, αλλά από τον Ιανουάριο ήδη είχε διαφανεί μία υστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
Από την άλλη, η πλευρά των δανειστών θέλει να χρησιμοποιήσει τους υπολογισμούς της, για το σχέδιο Κατρούγκαλου και το αν αυτά φτάνουν για να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ φέτος από αυξήσεις εισφορών των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις. «Θέλουμε να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα και να απαντήσουν, αλλιώς μπορεί να μας βγάλουν κανέναν «παπά» και να έχουμε άλλα προβλήματα» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Με άλλα λόγια, κάθε πλευρά «αυξομειώνει» τον λογαριασμό των νέων μέτρων του 2016, μέχρι να φανεί αν μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποιο ποσό τελικά.Σχόλια