Η θλιβερή πραγματικότητα σε αριθμούς: 1 στους 3 κατοίκους στην Ελλάδα σε κατάσταση φτώχειας ή αποκλεισμού

Η θλιβερή πραγματικότητα σε αριθμούς: 1 στους 3 κατοίκους στην Ελλάδα σε κατάσταση φτώχειας ή αποκλεισμού

Την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες Έλληνες αποτυπώνει με αριθμούς η Eurostat, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, το 22,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα, ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ, όπως προκύπτει, ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε συνθήκες φτώχειας ζει το 22,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα, σε συνθήκες ένδειας το 21,5%, ενώ το 17,2% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, σε οικογένεια που, λίγο πολύ, κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».

Όπως προκύπτει από την έρευνα αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014), ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα – και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη – είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 17,2% για τον πληθυσμό που ζει σε συνθήκες φτώχειας, 8,9% σε συνθήκες ένδειας και 11,1% για οικογένειες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 36% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,4% (122 εκατ. άνθρωποι).

Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία (40,2%) και η Βουλγαρία (40,1%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20% βρίσκονται η Τσεχία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Δανία.Σχόλια