Ιδρύθηκε και ισπανική Χρυσή Αυγή;

Ιδρύθηκε και ισπανική Χρυσή Αυγή;

Στο Αλκόι της Ισπανίας, μια πόλη στην επαρχία της Βαλένθια, άνοιξαν γραφεία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η επίσημη εγγραφή της Χ.Α. στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων του Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε ήδη στις 27 Οκτωβρίου.

Η ισπανική ονομασία της είναι Amanecer Dorado, ακριβής μετάφραση του ονόματος Χρυσή Αυγή. Πρόεδρός της είναι ο Αντόνιο Βισέντο, ο οποίος το 2008 ήταν επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία του Αλικάντε, ενώ το 2001 είχε συλληφθεί για ξυλοδαρμό υποστηρικτών της κεντρο-δεξιάς, οι οποίοι έκαναν αφισοκόλληση.

Η Amanecer Dorado, μπορεί πλέον να συμμετάσχει ως κόμμα σε εκλογές, είτε δημοτικές είτε εθνικές, καθώς πραγματοποιήθηκε επίσημα η εγγραφή της στο Μητρώο των Πολιτικών Κομμάτων.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Diario Informacion, το γεγονός ότι αρκετά μέλη της ελληνικής Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη φυλακή, δεν φαίνεται να πτόησε ορισμένους στην απόφασή τους να ιδρύσουν «παράρτημα» πολιτικό κόμμα στην Ισπανία.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή είναι η τρίτη δύναμη μετά τις εκλογές του 2012 στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι μεταξύ των μελών του ελληνικού κόμματος, αρκετοί έχουν προφυλακιστεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Το σύμβολο του κόμματός θυμίζει τη σβάστικα των Ναζί και μάλιστα στο διαδίκτυο υπάρχει και η εγγραφή στο Μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στα ισπανικά μέσα μίλησαν μέλη της ελληνικής Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Amanecer Dorado, ενώ υποστήριξαν ότι η μόνη ενημέρωση που έχουν είναι από τον Τύπο. Από της πλευρά της, η ισπανική Χρυσή Αυγή αποφεύγει να σχολιάσει όταν της θέτουν το ίδιο ερώτημα.

portada-791x1024


Σχόλια