Ιερώνυμος κατά Φίλη: Εκφέρονται ανιστόρητες και συμπλεγματικές απόψεις για την Εκκλησία

Ιερώνυμος κατά Φίλη: Εκφέρονται ανιστόρητες και συμπλεγματικές απόψεις για την Εκκλησία

Την έντονη αντίδραση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, αναρωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες, όπως είπε, ιστορικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».

Οι παραπάνω δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά του αρχιεπισκόπου, ο οποίος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, βιβλίο για την δράση της Εκκλησίας το 1940 και την Κατοχή, μαζί με επιστολή, στην οποία κάνει λόγο για «ανιστόρητες  συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρεται στην επιστολή του αρχιεπισκόπου:

«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Έθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.

Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Έθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.

Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

epistoli


Σχόλια