ΗΠΑ: Αμβλώσεις, μαριχουάνα και γάμοι ομοφυλοφίλων επί τάπητος

ΗΠΑ: Αμβλώσεις, μαριχουάνα και γάμοι ομοφυλοφίλων επί τάπητος

Για διάφορα θέματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, θα πρέπει να αποφασίσουν σήμερα οι Αμερικάνοι, στο περιθώριο των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Εκτός από την ψήφο για την ανανέωση του Κογκρέσου ή σε ορισμένες Πολιτείες για την εκλογή κυβερνήτη, πολλές προτάσεις ψηφοφόρων με στόχο την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων αποτελούν σήμερα αντικείμενο δημοψηφισμάτων. Μεταξύ των θεμάτων το δικαίωμα στην άμβλωση, η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, το δικαίωμα ή μη στην κατοχή όπλων, οι γάμοι ομοφυλοφίλων, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, το κυνήγι της αρκούδας, κ.ά.

Αναλυτικότερα, τέσσερις πολιτείες (Αλάσκα, Φλόριντα, Κολοράντο και Ουάσιγκτον) θα κληθούν να απαντήσουν σήμερα στο αν πρέπει να επιτραπεί η κατοχή μαριχουάνας, η πώλησή της, η καλλιέργειά της ή η κατανάλωσή της για ψυχαγωγικούς ή ιατρικούς λόγους. Σημειώνεται ότι περίπου είκοσι αμερικανικές Πολιτείες έχουν ήδη πλήρως ή εν μέρει νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τον οποίο το ομοσπονδιακό κράτος ορίζει σήμερα στα 7,25 δολάρια την ώρα, θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας σε πέντε Πολιτείες (Άρκανσο, Αλάσκα, Ιλινόι, Νεμπράσκα και Νότια ντακότα) και περίπου είκοσι εκλογικές περιφέρειες.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι Αμερικάνοι, και οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοψηφίσματος στην Αριζόνα, που πριν από πέντε χρόνια είχε αναθεωρήσει το Σύνταγμά της για να τους απαγορεύσει.

Το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν πυροβόλα όπλα θα τεθεί επίσης υπό αμφισβήτηση σήμερα στην Αλαμπάμα, το Μισούρι και στην Ουάσιγκτον, όπου δύο αντίθετα δημοψηφίσματα περιμένουν την απάντηση του λαού: το ένα διεξάγεται για να καταστεί δυσκολότερη η πρόσβαση στα όπλα, ενώ ένα άλλο έχει στόχο να απαγορεύσει κάτι τέτοιο.

Τέλος, πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολιτείες πρόκειται να αποφασίσουν και για μέτρα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Δημοψηφίσματα στο Όρεγκον και το Κολοράντο, θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτικές στα προϊόντα ετικέτες που να γράφουν αν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.


Σχόλια