3:04 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Καταργείται ο Πατριωτικός Νόμος για την παρακολούθηση των πολιτών – Έρχεται ο Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Καταργείται ο Πατριωτικός Νόμος για την παρακολούθηση των πολιτών – Έρχεται ο Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ

Σταματά, τουλάχιστον προσωρινά, η συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), καθώς η Γερουσία, δεν κατέληξε σε συμφωνία που να αποτρέπει την εκπνοή του άρθρου 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act), ο οποίος αποτελεί τη νομική βάση για τη συλλογή των δεδομένων (χρονική στιγμή, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών.

Αναλυτικότερα, ο Πατριωτικός Νόμος που υιοθετήθηκε αμέσως μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων, έδινε το δικαίωμα στις αμερικανικές αρχές να συλλέγουν δεδομένα από τις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών όλων των Αμερικανών και δη αυτών που θεωρούνται «ύποπτοι», και εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών, πολιτικών και ακτιβιστών, που ασκούσαν κριτική για τον έλεγχο που υπόκεινται εκατομμύρια πολιτών.

Οι αντιδράσεις τελικά, έφεραν την κατάργηση του νόμου, και την αναστολή της συλλογή πληροφοριών από τηλεφωνικές κλήσεις, κάτι που, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι οριστικό, καθώς ήδη η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να αναζητά νέους τρόπους συλλογής πληροφοριών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πάνω σε αυτό το πλάνο εργάζεται η CIA.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το euronews.com επικαλούμενο πηγές του Reuters, ο Πατριωτικός Νόμος πρόκειται να αντικατασταθεί από το Νόμο για την Ελευθερία των ΗΠΑ (Freedom Act), που αποτελεί μία πιο «ήπια έκδοση», σε ό,τι αφορά στο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, σε σχέση με τον Πατριωτικό Νόμο.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε επανειλημμένως υπεραμυνθεί του Πατριωτικού Νόμου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει όπλο για την προστασία των ΗΠΑ από την τρομοκρατική απειλή.

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος μετά τις τελευταίες εξελίξεις χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την εκπνοή της συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων, ενώ ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, Ρίτσαρντ Μπαρ, δήλωσε πως χάρη στον Ραντ Πολ – στο Γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικανούς, που εμπόδισε την εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου -, «οι υπάλληλοι της NSA δε θα έχουν πλέον πρόσβαση στη βάση δεδομένων».

«Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δημόσια συζήτηση για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους», δήλωσε και ο Ομπάμα αναφερόμενος στον Πολ, ο οποίος από τη στιγμή της κατάργησης του νόμου φαίνεται να κερδίζει πολλούς υποστηρικτές, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο για τις εκλογές του 2016 στο Twitter «ήρωα».

rad paul

Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ

Αναφορικά με όσα θα ακολουθήσουν, τα αμερικανικά δίκτυα επισημαίνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χάρη σε ρήτρες και εναλλακτικές, θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν όσους πιστεύουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, αλλά παράλληλα ακόμα και όσους δεν συγκαταλέγονται στη λίστα αυτή… Κοινώς, όλους.

Παραδοχή αυτού, αποτελούν άλλωστε και οι δηλώσεις του διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει νέους τρόπους συλλογής πληροφοριών και ήδη πάνω σε αυτό το πλάνο εργάζεται η CIA.

«Η επιβολή του νόμου και οι επαγγελματίες στις μυστικές υπηρεσίες πάντα θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχουν οι αρχές και οι δυνατότητές τους», πρόσθεσε ο Μπρέναν. «Νομίζω πως θα έχουμε λιγότερα εργαλεία, αλλά θα εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε.

Ο νέος νόμος, ο οποίος σύμφωνα με το euronews.com θα έχει την ονομασία «Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ» – (Freedom Act), θα φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξής αλλαγές:

Η πρόσβαση στα τηλεφωνικά αρχεία των Αμερικανών

Η νέα νομοθεσία σχεδιάστηκε για να αφαιρέσει από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την εξουσία να αρχειοθετεί στοιχεία όπως είναι μεταδεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και στατιστικά χρήσης του ίντερνετ.

Με τον Πατριωτικό Νόμο είχαν αυτή τη δυνατότητα, και μάλιστα μπορούσαν να διατηρήσουν τα στοιχεία αυτά σε αρχείο για όσο χρονικό διάστημα ήθελαν. Ο νέος νόμος θα απαιτεί από τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών να δικαιολογούν τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, αποδεικνύοντας ότι έχουν κάποια σχέση με τρομοκρατία.

Παρουσίαση και της αντίθετης επιχειρηματολογίας

Τα δικαστήρια που εξουσιοδοτούν τις υπηρεσίες Πληροφοριών, θα πρέπει να ορίσουν πέντε δικηγόρους οι οποίοι θα αναπληρώσουν το κενό που υπάρχει σήμερα σε σχέση με την απουσία εκπροσώπησης και της αντίθετης άποψης.

Έκθεση διαφάνειας

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, θα είναι υποχρεωμένη να καταθέτει κάθε χρόνο μία έκθεση, στην οποία θα αναφέρονται με λεπτομέρεια οι δραστηριότητες παρακολούθησής της. Ωστόσο, θα υπάρχει περιορισμός ως προς την αποκάλυψη λεπτομερειών που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας