Υπεγράφη η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Υπεγράφη η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Υπεγράφη στη Σόφια η τελική επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία (IGB), ένα από τα σημαντικά ενεργειακά έργα στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του έργου, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον IGB έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

«Η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, ο TAP και ο IGB -που ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης- αλλά και το νέο terminal LNG (Υγροποιημένο Φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς», είπε ακόμη ο υπουργός.Σχόλια