Υπερασπίζεται την επιλογή του Κορεάτη συμβούλου ο Γιάνης Βαρουφάκης

Υπερασπίζεται την επιλογή του Κορεάτη συμβούλου ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στην υπεράσπιση της επιλογής του Κορεάτη Γκλεν Κιμ, για τη θέση του συμβούλου του, προχώρησε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στην ερώτηση-αίτημα κατάθεσης εγγράφων του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

Σε αυτήν, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «σημαντική τη συνεισφορά του στην εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική επίτευξη συμφωνίας-επίλυσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς».

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο Κορεάτης οικονομολόγος συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από το 2001, με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Lehman Brothers.

Από το 2011 και μετά, ο ίδιος ο κ. Κιμ με την ιδιότητα του συμβούλου του EFSF, πραγματοποίησε «ενδελεχή μελέτη της διάρθρωσης του ελληνικού χρέους», μετέχοντας τον ίδιο χρόνο και στις συναντήσεις σχεδιασμού του PSI.

Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του, ο κ. Κιμ αξιολογείται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως «εξαιρετική πηγή βαθιάς γνώσης των αστοχιών που έλαβαν χώρα στη Μνημονιακή περίοδο».

Σχετικά με την τοποθέτησή του ως συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «δεν έχρηζε ιδιαίτερης ανακοίνωσης πέραν των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών», όταν μετείχε σε επίσημες αποστολές και αυτό γιατί προηγείτο η διαχρονική συνεργασία του κ. Κιμ με τρεις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Ο κ. Κιμ δε χειρίστηκε κανένα θέμα εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης στην απάντησή του, εξηγώντας παράλληλα την από το 2010 σύνδεση του Κορεάτη με την μεταβίβαση ευθύνης στον ίδιο από τον Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Finanzagentur και στην μετέπειτα συμμετοχή του στη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ESM. Με αυτή την ιδιότητα και σε αυτό το αντικείμενο εργάστηκε μέχρι αργά το 2011».

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά στην απάντησή του ότι ο κ. Κιμ έχει εργαστεί υπό τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, αν και «κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του EFSF και του ESM ερχόταν σε τακτική βάση σε επαφή με πολλά από τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με άλλα υπουργεία οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Ακόμα, ο τέως ΥΠΟΙΚ, ευχαριστεί τον κ. Κακλαμάνη για το ερώτημα του, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει «την συνεισφορά του κ. Κιμ στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης με επιχειρήματα που θεμελιώνονται με χρηματοοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης, στην πραγματική κατάσταση του δημοσίου χρέους και στο νομικό καθεστώς που διέπει θεσμούς όπως ο ESM – EFSF, οι οποίοι παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση».

Σχόλια