Ελεύθερος αφέθηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος- Που έριξε την ευθύνη για τη σύγκρουση των σκαφών

Ελεύθερος αφέθηκε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος- Που έριξε την ευθύνη για τη σύγκρουση των σκαφών

Διαφωνία προέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα στην Αίγινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια ήταν υπέρ της προφυλάκισής του, ενώ η εισαγγελέας εξέφρασε τη διαφωνία της.

Εν συνεχεία όμως ο 77χρονος αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό ,μέχρι να αποφανθεί για την τύχη του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.Η απολογία του

Αρχικά στην απολογία του ο 77χρονος δηλώνει συγκλονισμένος και συντετριμμένος με μόνο μέλημα να συμπαρασταθεί στους παθόντες.

Αναφέρει ότι στις 16 Αυγούστου αποφάσισε να μεταβεί με το σκάφος από το λιμάνι της Αίγινας προς τη σπηλιά της φώκιας στη Μονή. Μαζί τους ήταν οι Επαμεινώνδας Βενετσιάνος, Ευθυμία Βενετσιάνου και Θεοδότη Καρακάση. Τονίζει ότι η ταχύτητα με την οποία έπλεε ήταν 21 ν.κ. για την οποία λέει: «πραγματοποιείτο ασφαλής πλους αφού με αυτή το σκάφος πλάναρε δηλαδή ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με τη θάλασσα». Και συνεχίζει αναφερόμενος στο τουριστικό σκάφος: «Η πορεία πλεύσης μου ήταν από Βορρά προς Νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της Μονής».

proto

Το σκάφος Αντωνία με έβλεπε προς τη δεξιά του πλευρά, συνεχίζει, τονίζοντας ότι είχε τεταμένη την προσοχή του κυρίως προς τα δεξιά όταν ξαφνικά αντιλήφθηκε την παρουσία «ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από την πλώρη άλλου σκάφους το οποίο διασταύρωνε την πορεία μου από τα αριστερά προς τα δεξιά». Η αιφνίδια εμφάνιση του σκάφους αναφέρει ότι αποτέλεσε την αιτία της πρόσκρουσης.

Γιατί δεν έριξε σωσίβια;

Στο σημείο αυτό της απολογίας αναφέρει ότι δεν βοήθησε τους ναυαγούς γιατί παρασυρόταν και δεν τους πέταξε καν σωσίβια γιατί «η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο Duende αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ πανικού δεν θα μπορούσε επ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα»! Σημειώνει δε πως τα σωσίβια δεν προσφέρονταν για μακρινές ρίψεις γιατί ήταν ελαφριά.

Τα προβλήματα υγείας

Ο 77χρονος ομολόγησε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας επί χρόνια: «Πάσχω από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Λαμβάνω χρονίως φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώ μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό κατά τις ώρες του ύπνου από τριετίας. Η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαρα για την επιβίωση μου». Έτσι λόγω της κατάστασής του ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση γιατί αλλιώς η υγεία του θα υποστεί ενδεχομένως ανεπανόρθωτη βλάβη.

Νωρίτερα, την ώρα που προσερχόταν στα δικαστήρια συγγενείς και φίλοι των τεσσάρων θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος της  τον υποδέχτηκαν με βρισιές και λεκτικές επιθέσεις.

Η οικογένεια των θυμάτων κάνει λόγο για συγκάλυψη

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η δικηγορική εταιρεία «Βλάσσης και Συνεργάτες», που εκπροσωπεί την οικογένεια που έχασε τον 44χρονο πατέρα και την 5χρονη κόρη του γίνεται λόγος για «συγκάλυψη γεγονότων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας:

«Παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψης του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια»«Την 16-08-2016 και περί ώρα 12:30, στην περιοχή της Μονής στην Αίγινα, το τουριστικό σκάφος «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» σκόρπισε τον θάνατο, αφαιρώντας τέσσερις ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και του Θεοδοσίου Κατιφέ και της πεντάχρονης κόρη του Σεβαστής.

Το συγκεκριμένο σκάφος, με κυβερνήτη τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο κατά μεταγενέστερη δήλωση του ιδίου, αφού εγκατέλειψε αβοήθητους, τους ναυαγούς που εκείνο δημιούργησε, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια κάλυψης, συγκάλυψης και αποφυγής ευθυνών, την ίδια χρονική στιγμή που πλήθος προσώπων είχε ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας, που πιθανώς θα έσωζε ζωές.

Μετά από συνεννόηση με δικούς του ανθρώπους, όπως ο ίδιος ο φερόμενος χειριστής αναφέρει, προσήλθε σκάφος που ρυμούλκησε το δικό του, αλλά και έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος δύο φουσκωτά, ένα μεγάλο, το οποίο παρέλαβε και αποβίβασε τους τρεις συνεπιβαίνοντες του, στις ακτές της Αίγινας και ένα άλλο φουσκωτό το οποίο παρέλαβε τον ίδιο τον φερόμενο κατά δήλωση του ως κυβερνήτη και τον οδήγησε στην περιοχή Φάρος, όπου αυτοκίνητο άλλου προσώπου, τον παρέλαβε και τον οδήγησε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, 2,5 ώρες μετά το συμβάν. Εκεί εμφανίσθηκε με τον δικηγόρο του, με τον οποίο προφανώς είχαν επικοινωνία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ συμβάντος και εμφανίσεως του στο Λιμεναρχείο.

Την ίδια ώρα άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι, αλλά ο συγκεκριμένος κατά δήλωση του κυβερνήτης, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, δήλωσε και τα ονόματα των συνεπιβαινόντων του, όλοι κατά δήλωση του αρκετά μεγάλοι ηλικιακά, αλλά με διάθεση για κρουαζιέρα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από ισχυρές σε ιπποδύναμη μηχανές.

Επειδή ουδείς από τους ισχυρισμούς αυτούς αντέχει σε σοβαρή κριτική, παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψης του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια. Το έχει ανάγκη η οικογένεια των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία».

Παραδοχή Δρίτσα για την παρέμβαση κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει από τους λιμενικούς να τον ενημερώνουν λεπτό προς λεπτό για την εξέλιξη των ανακρίσεων ενώ τόνισε ότι σαν υπουργός της κυβέρνησης είχε υποχρέωση να μεταβεί στην Αίγινα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του:

«Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Αίγινα και είχα υποχρέωση να μεταβώ ως αρμόδιος υπουργός και για να εκφράσουμε την παρουσία της κυβέρνησης με τον πιο επίσημο τρόπο λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ασχολήθηκα κυρίως με το ζήτημα του συντονισμού των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και κυρίως να συνεισφέρω όσο μπορούσα περισσότερο από το δικό μου διακριτό ρόλο στην αρωγή στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στη διακομιδή των σορών, στην μεταφορά των τραυματιών, στην κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα θύματα της θλιβερής τραγωδίας.

dritsas

Ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο- διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία η λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου «παρέμβαση», αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μην μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους. Οι δικές μου «παρεμβάσεις» ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Και αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο όλη τη νύχτα και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Δρίτσας.

Ενώ σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης αλλά και τις φημολογίες για σύνδεση κυβερνητικών στελεχών με την υπόθεση της Αίγινας είπε:

«Η ανευθυνότητα η γελοιότητα η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ΄ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους».

 Σχόλια