Υπόθεση Siemens: Αναβολή και στη δίκη Μαντέλη

Υπόθεση Siemens: Αναβολή και στη δίκη Μαντέλη

Στον αέρα και η εκδίκαση της δίκης Μαντέλη μετά τον θάνατο του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αγγελή Τριαντόπουλου.

Μετά το χθεσινό φιάσκο στη διεξαγωγή της μεγάλης δίκης των 64 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens, λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος, πίσω παραμένει και η υπόθεση που είχε διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, Αναστάσιο Μαντέλη καθώς αναβλήθηκε επίσης Επ’αόριστον.

Το σκέλος της υπόθεσης Μαντέλη

Ειδικότερα, πρόκειται για το σκέλος που αφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη και ακόμα τεσσάρων κατηγορουμένων και το οποίο είχε διαχωριστεί ήδη από την ανάκριση με την κυρίως υπόθεσης λόγω … κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου του 2013 και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών, όμως για λόγους ασθενείας του προέδρου της έδρας η δίκη συνεχώς προχωρούσε σε διακοπές χωρίς την πρόοδό της. Κι αυτό γιατί δεν είχε κληρωθεί για τη υπόθεση αναπληρωτής δικαστής στη θέση του δικαστηρίου.

μαντελης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή αφορά τα 450.000 γερμανικά μάρκα που κατηγορείται ότι πήρε ο κ. Μαντέλη, σε δύο δόσεις από τη Siemens το 1998 και το 2000.

Εκτός από τον κ. Μαντέλη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο θάνατος του 58χρονου εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου ο οποίος ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου, οδηγεί στην εκ νέου διεξαγωγή της δίκης από μηδενική βάση.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013 και είχε τελευταία διακοπεί για το Σεπτέμβριο, λόγω των προβλημάτων υγείας του προέδρου ο οποίος έπασχε από λευχαιμία. Έτσι, και η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί να προσδιοριστεί εκ νέου.

Η αντίδραση Καμμένου και οι κατηγορίες για ύπαρξη κυκλώματος

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στην μεγάλη υπόθεση της Siemens αλλά και τον θάνατο του εφέτη, προεδρεύοντος στη δίκη Μαντέλη ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, με ανάρτησή του στο Τwitter μιλά ευθέως για «κύκλωμα» στο χώρο της Δικαιοσύνης σχετικά με το μη ορισμό αναπληρωτή του, λόγω των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως «φρόντισε» να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;» διερωτάται ο Π. Καμμένος.

 

Την ίδια ώρα, μετά το φιάσκο από τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την κύρια υπόθεση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησαν όλα τα έγγραφα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παρέμβουν ή όχι.



Σχόλια