Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για προαπαιτούμενα και Υπερταμείο

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για προαπαιτούμενα και Υπερταμείο

Σε υψηλούς τόνους και με αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έκανε λόγο για χυδαιότητες, προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι στη διοίκηση του «Υπερταμείου», έχει διοριστεί σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Δεν είναι όπως μάθατε στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης υποστήριξε, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Προχωράμε στις διαπραγματεύσεις λαβωμένοι, με το μυαλό και τα μάτια μας στο τέλος της λιτότητας και με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν πετυχαίνουμε μερικές φορές τους στόχους μας, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον έλληνα πολίτη και να φέρουμε την δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζούλης.

 «Σήμερα καταρρέουν όλοι οι μύθοι που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τις αποκρατικοποιήσεις», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας, ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και έχουν πολλαπλασιαστεί οι οφειλές του δημοσίου. Κάνατε τη χειρότερη συμφωνία», τόνισε μεταξύ αλλων.

Για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κάνει λόγο η ελάσσονα αντιπολίτευση

Με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να κάνει λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο και το ΚΚΕ να προαναγγέλει ονομαστική ψηφοφορία, συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Οι συσχετισμοί αλλάζουν, η μιζέρια τελειώνει και η χώρα θα μπει σε κανονικότητα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαχριστόπουλος και μίλησε για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, διερωτήθη εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αφού ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και αναφερόμενος στη δημιουργία του υπέρταμείου είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ’ επείγοντος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία. Πρόκειται για μία βαθιά αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, έκανε λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα και αναφερόμενος στις διατάξεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του αποτελούν επιταγές της ΕΕ.Σχόλια