Ιράν: Εικονική η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Ιράν: Εικονική η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Την άποψη ότι οι κυρώσεις η Δύση προχώρησε σε φαινομενική άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, εξέφρασε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι στην πράξη οι επενδύσεις στη χώρα αποθαρρύνονται από τις ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες εργαζομένους ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν επισήμανε ότι «στα χαρτιά οι ΗΠΑ επιτρέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές με το Ιράν, ωστόσο στην πράξη δημιουργούν Ιρανοφοβία, οπότε κανείς δεν προχωρά σε επενδύσεις στη χώρα», σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας της 14ης Ιουλίου μεταξύ της Ε.Ε. και της ομάδας των έξι (P5+1) -ήτοι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων, να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών. Μάλιστα, η μία εκ των δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης (το Φορντό) θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του. Επίσης, συμφωνήθηκε ο ανασχεδιασμός και η (ανα)κατασκευή ενός εκσυγχρονισμένου αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στο Αράκ, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πλουτωνίου, ενώ παράλληλα το Ιράν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην εφαρμογή ενός καθεστώτος ενισχυμένων επιθεωρήσεων από πλευράς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις ιρανικές εγκαταστάσεις.

Σε αντάλλαγμα οι ανωτέρω χώρες προχώρησαν σε άρση των οικονομικών κυρώσεων.

 Σχόλια