Ήρθαν για να μείνουν τα capital controls: «Μόνιμα» στα 420 ευρώ το όριο ανάληψης

Ήρθαν για να μείνουν τα capital controls: «Μόνιμα» στα 420 ευρώ το όριο ανάληψης

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το θέμα των capital controls.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Τράπεζας της Ελλάδας, όσον αφορά τα capital controls, δεν αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση για τα 420€ την εβδομάδα για τις αναλήψεις, αφού, όπως είπε το μηνιαίο ποσό είναι 1.800 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού. «Άλλωστε έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αντιδράσεις», τόνισε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μέρα με την μέρα χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τα capital controls, το ίδιο στέλεχος είπε ότι τον Ιούλιο πήγαμε καλά.

Ο αξιωματούχος της ΤτΕ είπε ότι στην συνάντηση συζητήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως είπε γίνεται η άσκηση και θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Σεπτέμβρη η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού και έως τέλος Οκτωβρίου τα Stress tests. Μετά θα δοθεί μία περίοδο για συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε ότι αναμένεται να γίνει μια ομάδα με συμμετοχή του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΥΠΟΙΚ, σχετικά με το νομικό πλαίσιο για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει bail in σε καταθέσεις, ενώ σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια, το πλαίσιο διαχείρισης, όπως είπε θα καθοριστεί εντός του Οκτωβρίου.Σχόλια