Εισαγγελέας Παρισιού: Δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Εισαγγελέας Παρισιού: Δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι

Ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ, δε βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, χωρίς πάντως να διαψεύσει τις αναφορές περί θανάτου του.

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας, η επιχείρηση της αστυνομίας εμπόδισε μία τρομοκρατική ομάδα που ήταν έτοιμη να δράσει. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους δράστες των επιθέσεων της Παρασκευής έστειλε γραπτό μήνυμα από το κινητό του, γράφοντας «αρχίζουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, για να ταυτοποιήσουν τόσο τους οκτώ συλληφθέντες, όσο και τους δύο νεκρούς, μετά από την επιχείρηση που έλαβε χώρα νωρίς το πρωί στο προάστιο Σεν Ντενίς του Παρισιού.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι φερόμενοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, τη La Defense.

Άλλη πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.

Αρκετές αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική
πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

Οι αστυνομικοί «ανέμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ (σ.σ. τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του Παρισιού) ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι άλλο: μια ομάδα που προετοίμαζε μια επίθεση στη La Defense», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αργότερα ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρχε σχέδιο για μια νέα επίθεση.

«Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν εναντίον ανθρώπων που ενδεχομένως θα επιτίθεντο ξανά και για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι εγκλήματα, δολοφονίες και βαρβαρότητες αποφεύχθηκαν», είπε.

Οι αστυνομικές πηγές είπαν ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν στο La Defense από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου και τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με αστυνομικούς εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: Νεκρός ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι – Δεν επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας

Σχόλια