Ισπανία: Μέχρι και 13 χρόνια φυλακή σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος & επιχειρηματίες για διαφθορά

Ισπανία: Μέχρι και 13 χρόνια φυλακή σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος & επιχειρηματίες για διαφθορά

Φυλάκιση τρία έτη μέχρι και κάθειρξη 13 έτη επιβλήθηκε από τη Δικαιοσύνη της Ισπανίας σε μέλη του κυβερνώντος ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και σε επιχειρηματίες που είναι αναμιγμένοι σε εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς.

Η ετυμηγορία, η πρώτη μιας σειράς που αναμένεται να ανακοινωθούν το 2017, αφορά σε αξιωματούχους του PP της περιφέρειας της Βαλένθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, η δίκη των οποίων είχε διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016.

Παράλληλα, μια δεύτερη, μεγαλύτερη δίκη για άλλη πτυχή της υπόθεσης, η οποία είναι γνωστή ως υπόθεση «Γκιουρτέλ», διεξάγεται από τον Οκτώβριο κοντά στη Μαδρίτη.

Σ’ αυτήν δικάζονται 37 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο πρώην ταμίες του PP, του κόμματος του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Όλοι τους καλούνται να λογοδοτήσουν για εκτεταμένο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που, από το 1999 έως το 2005, ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη δίκη της Βαλένθια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου, 11 από τους 13 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι κυρίως για διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων που συνδέονταν με τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ισπανίας, Fitur.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου και αρμόδια για τον τουρισμό της περιφέρειας της Βαλένθια, Μιλαγκρόσα Μαρτίνεθ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος κατηγορείτο ότι διηύθυνε το δίκτυο διαφοράς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Σχόλια