Ιταλία προς Κομισιόν: Η κατασκευή φράχτη από την Αυστρία συνάδει με τους κανόνες της Σένγκεν;

Ιταλία προς Κομισιόν: Η κατασκευή φράχτη από την Αυστρία συνάδει με τους κανόνες της Σένγκεν;

Να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του φράχτη που προτίθεται να τοποθετήσει η Αυστρία, στο πέρασμα Μπρένερ, και αν μια τέτοιου είδους απόφαση συνάδει με τους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν, ζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Αντζελίνο Αλφάνο αντίστοιχα.

Σημαντικά, το εν λόγω αίτημα απευθύνεται προς τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι δυο υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι προσθέτουν ότι «η απόφαση για επανενεργοποίηση των εσωτερικών ελέγχων με την Ιταλία δεν δείχνει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία», ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν πως «η εκ νέου υιοθέτηση των ελέγχων και/ή τεχνικού φράχτη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σύμφωνη με την πραγματικότητα».

Κατά τον Αλφάνο, επίσης, αν οι αναφορές στην απόφαση της Βιέννης βρουν επιβεβαίωση, «θα είναι κάτι το ανεξήγητο, αδύνατον να δικαιολογηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι είχε δηλώσει ότι «μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας υφίστανται σχέσεις φιλίας, αλλά εμείς απαιτούμε να τύχουν σεβασμού οι ευρωπαϊκοί κανόνες».Σχόλια