Ιταλία: Ραγδαία αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων

Ιταλία: Ραγδαία αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων

Για ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία μέσω θαλάσσης κάνει λόγο σχετικό ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Περίπου στις 6.000 υπολογίζονται οι αφίξεις, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας αύξηση 173% σε σύγκριση με τις αρχές Απριλίου! Σημαντικά, οι αφίξεις προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 76%, γεγονός που έχει προκαλέσει την ικανοποίηση των υποστηρικτών της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, αξιωματούχοι από τη Λιβύη εκφράζουν έντονη ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των ροών, καθώς ο δρόμος μέσω Ελλάδος φαίνεται ότι έχει κλείσει, υποστηρίζει το ανωτέρω ρεπορτάζ.

 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΔΟΜ, όσοι καταφθάνουν στην Ιταλία από τη Λιβύη, είναι πολίτες αφρικανικών χωρών, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ακόμη χειροπιαστά αποτελέσματα ότι η ευρωτουρκική συμφωνία έχει άμεση σχέση με την εν λόγω εξέλιξη.

«Πολλοί από αυτούς ήταν από την υποσαχάρια Αφρική, και έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση του αριθμού από το Κέρας της Αφρικής, ιδίως την Ερυθραία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στη Ρώμη, Φεντερίκο Σόντα.

Υπενθυμίζεται, ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να επιφέρει αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών (και προσφύγων) προς την Ιταλία.

 

 

 Σχόλια