Καταιγιστικός ο Ολάντ εναντίον Τσίπρα: Με πρόδωσε δύο φορές

Καταιγιστικός ο Ολάντ εναντίον Τσίπρα: Με πρόδωσε δύο φορές

Έχουν περάσει τρεις ημέρες από την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο» στα γαλλικά βιβλιοπωλεία, ο σάλος, όμως, συνεχίζεται από τους διαλόγους «φωτιά» που έχουν δημοσιευθεί με… πρωταγωνιστές τους Φρανσουά Ολάντ και Αλέξη Τσίπρα.

Διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα, Grexit και… ο Έλληνας Πρωθυπουργός που πρόδωσε δύο φορές τον Ολάντ, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη σελίδα 510 του βιβλίου που έγραψαν οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Le Monde» υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που -όπως υποστηρίζει- βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει!

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, «ο Ολαντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Ελληνα πρωθυπουργό».

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος», λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.

«Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: «Δεν συμφωνώ μ’ αυτό», τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…».

Όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα  έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, για να τον πείσει ώστε να κάνει πίσω.

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του.

«Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…», είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν. «Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη», λέει…

 

Μέρκελ σε Ολάντ: Γιατί πιστεύεις ακόμα τον Τσίπρα;

290916-merkel-tsipras

Η Άγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit.

«Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλει για τον Τσίπρα», σημειώνεται.Σχόλια