Κεντροαριστερά: Χαμόγελα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη – Αναβρασμός στο Ποτάμι, αναζητούν ταυτότητα στην «Ώρα Αποφάσεων»

Κεντροαριστερά: Χαμόγελα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη – Αναβρασμός στο Ποτάμι, αναζητούν ταυτότητα στην «Ώρα Αποφάσεων»

Τα χαμόγελα άρχισαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και τη τελευταία δημοσκόπηση της Rass που τη δείχνει 3ο κόμμα με ποσοστό 8,1%.

Τόσο οι εντάξεις βουλευτών, αλλά και οι προσπάθειες ανασύνταξης του χώρου που γίνονται από τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά έρχονται να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας αλλά και εκλογικού αέρα. Η αλήθεια είναι ότι στη ΔΗ.ΣΥ, λένε πως θέλουν ένα ποσοστό που να τους ισχυροποιεί στη τρίτη θέση. Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζουν πως θα ήταν διπλά χαρούμενοι εφόσον πετύχουν ένα διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. «Υπάρχει άλλος αέρας, και άλλη προοπτική σε περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου εκλογικού ποσοστού», αναφέρουν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζει την Κεντροαριστερά

Ένα άλλο εύρημα από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του iefimerida.gr που χαροποιεί τους ανθρώπους της ΔΗ.ΣΥ είναι η προοπτική που δίνεται στο χώρο από την απάντηση, στο ερώτημα, ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το 34,2% των ερωτηθέντων λέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ το 26,1% λέει πως τον χώρο της Κεντροαριστεράς τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μήνυμά του στο facebook ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σημειώνει: «η διαρκής προσπάθεια, οι μετρημένοι τόνοι, οι πολιτικές πρωτοβουλίες και η πίστη στην εθνική συνεννόηση που θα μας γλιτώσει από την εθνική καταστροφή αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των προοδευτικών ψηφοφόρων, ως η ενδεδειγμένη λύση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων. Και έχουμε μέλλον…»

Προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οδεύει (και) ο Κώστας Μπαργιώτας

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ήταν η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Κώστα Μπαργιώτα. Ο κ. Μπαργιώτας, ήθελε να αποχωρήσει από το Ποτάμι από την στιγμή που ο διάλογος μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο.

Στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του, εξάλλου, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή, που η κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μια αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα…. Επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει την γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Εις μάτην. Καχύποπτοι και αρνητικοί στη συζήτηση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, διστακτικοί με την πρωτοβουλία των τριών, εσωστρεφείς και αμήχανοι μέχρι σήμερα».

Πλέον το Ποτάμι απέμεινε με 6 βουλευτές, έχοντας απολέσει 5 από τους 11, οι οποίοι εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε συνδυασμό με την δημοσκοπική καχεξία των τελευταίων μηνών, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Οι πληροφορίες φέρουν τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Κώστα Μπαργιώτα να ενώνει τις δυνάμεις του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται άμεσα, όπως λόγου χάρη συνέβη στην περίπτωση του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ. Το περιβάλλον του βουλευτή Λάρισας επισημαίνει πως η κίνηση προσχώρησης στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα γίνει- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σε περίπτωση νέας ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το κόμμα θα καταστεί η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας, ξεπερνώντας την Χρυσή Αυγή. Όπως έχουμε γράψει και τις προηγούμενες μέρες στο ereportaz.gr θέμα χρόνου, πρέπει να θεωρείται η ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη των βουλευτών Γιώργου Καρρά και Κατερίνας Μάρκου.

Θεοδωράκης: Αυτοί που φεύγουν είναι δειλοί

Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να πάμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή στη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος ψήφισε Ποτάμι. Τόνισε σε συνέντευξη του στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο επικεφαλής του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης.

Αναφερόμενες στην ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Μπαργιώτα, ανέφερε πως «αυτοί που φεύγουν είναι δειλοί, δεν θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την οποία τους ψήφισε ο κόσμος». O κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι δεν θα αλλάξει πορεία «επειδή κάποιοι αναζητούν μια πιο σίγουρη πολιτική στέγη». Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξει η χώρα με όσους είναι διατεθειμένοι να φύγουν από το παλιό».

Φλωρίδης: Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει κάτι σοβαρό στον χώρο

Στην έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε η κίνηση τριών πρώην στελεχών του (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργο Φλωρίδη) που έχουν συγκροτήσει την «Ώρα Αποφάσεων», να ζητήσουν ουσιαστικά τη διάλυση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και την ανάδειξη νέας ηγεσίας, απάντησε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο που έγινε δείχνει ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να γίνει κάτι σοβαρό στον χώρο. Δηλαδή υπάρχει ένας χώρος που αυτοτοποθετείται σ’ένα 45%, προβληματισμένος κόσμος, που δεν εκπροσωπείται και σ’αυτό το ΠΑΣΟΚ απαντάει αν θέλετε ελάτε σε εμάς», ανέφερε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Ρενάτο ΛέκκαΣχόλια