Κέρι: Αδιάσπαστες οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας – Θα ενημερώσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι «open for business»

Κέρι: Αδιάσπαστες οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας – Θα ενημερώσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι «open for business»

Ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Κέρι ανέφερε στα ελληνικά «η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα».

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι αδιάσπαστες» τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή των δηλώσεών του ο Αμερικανός υπουργός, και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάπτυξη, καλωσορίζουμε την συμφωνία του καλοκαιριού και την σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την κρίση» είπε ο κ. Κέρι και πρόσθεσε πως «είναι βήματα που απαιτούνται για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, κάτι στο οποίο θα σας στηρίξουν οι ΗΠΑ».

2

«Θα διαδώσουμε όσο μπορούμε στις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι «open for business» (ανοιχτή για δουλειές)», επεσήμανε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ακόμη, ο κ. Κέρι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση, η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία».

Μάλιστα, ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες, όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιταχύνουν την διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πολιτική μετάβαση στην εξουσία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

3

«Ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του», είπε ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογένεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα, ενώ επεσήμανε ότι είναι προτεραιότητα η πολιτική λύση στη Συρία.

1

Σχόλια