Κίνα: Δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αντιμετωπίζει κυρώσεις για «συμβουλές» θεραπείας σε καρκινοπαθή!

Κίνα: Δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αντιμετωπίζει κυρώσεις για «συμβουλές» θεραπείας σε καρκινοπαθή!

Από τις δικαστικές αρχές, μετά το θάνατο ενός φοιτητή, ο οποίος είχε εμπιστευθεί τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης για να θεραπεύσει τον καρκίνο του, εκλήθη ο επικεφαλής της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας Baidu.

Το πρωτοφανές επεισόδιο προκάλεσε μάλιστα την πτώση των μετοχών του κινεζικού κολοσσού στη Νέα Υόρκη.

Ο Ουέι Ζεξί, ένας 21χρονος φοιτητής που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, πληροφορήθηκε μέσω της μηχανής αναζήτησης Baidu Search για μια πειραματική θεραπεία, την οποία πρότεινε ένα νοσοκομείο του Πεκίνου.

Δαπάνησε περισσότερα από 200.000 γιουάν (27.000 ευρώ) γι’ αυτή τη θεραπεία, δανειζόμενος χρήματα από συγγενείς και φίλους του, αλλά χωρίς καμιά επιτυχία, είχε εξηγήσει τον περοασμένο Φεβρουάριο σε μήνυμά του που ανήρτησε στο φόρουμ Zhihu.com, λίγο πριν από το θάνατό του τον περασμένο μήνα.

Ο νεαρός Ουέι είχε κατηγορήσει τότε το νοσοκομείο για μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αλλά και την Baidu ότι είχε ταξινομήσει τα αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησής της βάσει των διαφημιστικών εσόδων που είχε από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας. Ο Ουέι είχε καλέσει επίσης τους άλλους καρκινοπαθείς «να μην επιτρέψουν να εξαπατηθούν».

Η τύχη του Ουέι έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα.

Η κινεζική αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Ίντερνετ και για να διασφαλίζει την ασφάλειά του (CAC) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι άρχισε έρευνα σε βάρος της Baidu, από κοινού με τις υγειονομικές αρχές και την Υπηρεσία για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία.

Οι θεσμοί αυτοί θα χειριστούν την υπόθεση «σύμφωνα με το νόμο» και θα δημοσιοποιήσουν ό,τι ανακαλύψουν, προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, ο Ρόμπιν Λι, εκλήθη από την CAC για να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων, αναφέρει σήμερα η Ημερησία Οικονομικών Πληροφοριών (Jingji Cankao Bao), μια έκδοση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις για την κλήση του Λι και τη διεξαγωγή έρευνας, που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις διαφημιστικές εισπράξεις της μηχανής αναζήτησης σε περίπτωση αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων, προκάλεσαν σοβαρή μείωση της τιμής των μετοχών της Baidu στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (υποχώρησε χθες Δευτέρα κατά 8%).

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια