Κοινή δήλωση Κομισιόν, ΕΚΤ & ΔΝΤ: Εργαζόμαστε σκληρά για την Ελλάδα

Κοινή δήλωση Κομισιόν, ΕΚΤ & ΔΝΤ: Εργαζόμαστε σκληρά για την Ελλάδα

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, και λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέδωσαν κοινή δήλωση όπου δηλώνουν ότι εργάζονται σκληρά προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, οι θεσμοί σημειώνουν ότι μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, ενώ τονίζουν ότι εργάζονται σκληρά προκειμένου να υπάρχει απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται από κοινού την επιδίωξη να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά προς αυτό τον στόχο.

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε κοινή δήλωση είχαν προχωρήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησαν για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, και κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη συζήτησή τους, διαπιστώθηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού, και αυτή των μισθολογικών εξελίξεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν στο να υπάρξει ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαβάστε αναλυτικά την κοινή δήλωση:

«Ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».Σχόλια