Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά αυτή πρέπει να συνεχισθεί, επειδή η κατάσταση της οικονομίας της ήταν πολύ δύσκολη όταν ξεκίνησε η διαδικασία προσαρμογής, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ESM, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί – όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι οι άλλες χώρες (που ήταν σε προγράμματα προσαρμογής). Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τώρα εντάξει στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα, είπε σε άλλο σημείο, είναι ακόμη σε σχετικά αδύναμη θέση και πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις: «Τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των ρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως την ενεργειακή αγορά. Είναι μία πλήρης ατζέντα», είπε.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρξε πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ανταγωνιστικότητα, επίσης, βελτιώθηκε σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30 έως 40% σε ονομαστικούς όρους. Όλα αυτά πρέπει να συνεχισθούν, επειδή το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ δύσκολο», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.Σχόλια