«Κόφτης» 50% στην ανάληψη μετρητών

«Κόφτης» 50% στην ανάληψη μετρητών

Περικοπές 50% στην ανάληψη μετρητών βάζει η κυβέρνηση στο εγγυημένο εισόδημα που θα καταβάλλει πιλοτικά σε φτωχά νοικοκυριά 30 δήμων της χώρας από τις 14 Ιουλίου με διάρκεια ενός εξαμήνου, ενώ από 1ης/1/2017 η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο τα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα (ή το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως μετονομάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι παραπλήσια με αυτά που είχαν ισχύσει όταν πρωτοεφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2013, με τη διαφορά ότι οι δικαιούχοι που θα το πάρουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υποχρεώνονται να ξοδέψουν το 50% μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το πάρουν σε μετρητά. Στην ουσία μπαίνει κόφτης στο 50% του επιδόματος, εφόσον το συνολικό ποσό είναι, όπως αναφέρεται στη νέα υπουργική απόφαση, ίσο ή μεγαλύτερο των 100 ευρώ.

Πρακτικά, μια οικογένεια που θα πάρει 2.000 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνον τα 1.000 για τις δικές της ανάγκες σε αγορά αγαθών και άλλες υποχρεώσεις, ενώ τα άλλα 1.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να τα ξοδέψει σε είδη ή υπηρεσίες που θα δέχονται πληρωμή μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας την οποία είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι διαθέτουν και θα πρέπει να την αποκτήσουν (δωρεάν) από την τράπεζα που θα δηλώσουν για να εισπράξουν το ποσό του επιδόματος.Σχόλια