Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για το μεταναστευτικό

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για το μεταναστευτικό

Ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα κανένα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Ο κ. Βιντερστάιν σημείωσε ακόμη ότι, σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές, ωστόσο επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων.

Η Κομισιόν αναμένει επίσης από την ελληνική πλευρά, να ολοκληρωθεί τη ρυθμιστική αρχή που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.Σχόλια