Κομισιόν: Η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το μόνο σχέδιο

Κομισιόν: Η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το μόνο σχέδιο

H ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι το μόνο σχέδιο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η θέση της Επιτροπής απέναντι στην πιθανότητα περαιτέρω παράτασης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Ιούνιο, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, είπε πως όλοι εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται αυτά τα σενάρια δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, και εν πάση περιπτώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του έξω από το υπουργείο, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο με ταυτόχρονη παροχή ρευστότητας εντός του Ιουνίου, «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» καθώς όπως πρόσθεσε «ουδέποτε έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό που επιδιώκεται είναι συμφωνία και λύση το συντομότερο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο. Mάλιστα, όπως τονίζεται, θα μπορούσε να αποδεσμευτεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση. Και αυτό καθώς  όπως εξήγησε το στέλεχος του Γιούρογκρουπ στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος “Αγγελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα περί «ηχογράφησης» της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι «εμπιστευτικές» και ελπίζει πως η εμπιστευτικότητά τους θα γίνει σεβαστή.

Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος της Κομισιόν περί ενδεχόμενης κλήσης, την ερχόμενη εβδομάδα, για να παραστούν στην Ευρωβουλή σε συζήτηση για την Ελλάδα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε,  πως δεν είχε γνώση αν έφτασε πρόσκληση στον κ. Γιούνκερ, ωστόσο ανέφερε ότι την προσεχή βδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ιαπωνία.Σχόλια