Κομισιόν προς Ελλάδα: Περάστε στις…18 του μηνός

Κομισιόν προς Ελλάδα: Περάστε στις…18 του μηνός

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει πλέον για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την πλευρά των δανειστών. Ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς να είναι σαφή και να προσδιορίζονται στην εννιάμηνη παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Ταυτόχρονα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων με την ανανεωμένη πρόταση για το ΦΠΑ να αποτελεί «αγκάθι» μέχρι και χθες το βράδυ.

Η διαπραγμάτευση πλέον έχει περάσει από τα κλιμάκια των τεχνοκρατών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο με τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχουν αναλάβει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνομιλώντας με τους αρμόδιους θεσμούς.  To Brussels Group πλέον περνάει σε συμβουλευτικό ρόλο με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και θα ενεργοποιείται μόνο μετά από εντολή των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Reuters

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Reuters.

Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις είπαν στο Reuters  ότι  oι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών θα συνεχιστούν σήμερα εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στον ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προβλέποντας συμφωνία έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 18 Ιουνίου.Σχόλια