Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής

Σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οδήγησαν οι βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, για αυταρχικότητα και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε τετρασέλιδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές πρακτικές που υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Βουλής.

Σε αυτήν θέτει θέματα που αφορούν στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία προκύπτουν, όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, είτε από κατάχρηση διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ειδικότερα στη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) χωρίς να συντρέχουν, όπως αναφέρει, οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις, στην κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων, όπως τονίζει, τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και στην αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων – λίγο πριν την ψήφισή τους – με πρόσχημα, όπως λέει, νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει «την επιλεκτική προτεραιότητα στα αιτήματα Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς και την συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη Υπουργών, που αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει βαθύτατη ανησυχία και ζητεί από τον κ. Βούτση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ βουλιάζει στο βούρκο της αναξιοπιστίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πανικό και απογοήτευση, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει τα ρέστα του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Από το «φύγετε» και το αίτημα για εκλογές, που έδωσε τη θέση του στις γραφικότητες του «παραιτηθείτε» και στον δήθεν «αυταρχισμό» της κυβέρνησης, βλέπουμε τη ΝΔ να βουλιάζει στον βούρκο της αναξιοπιστίας. Όσο και να επενδύει στην καταστροφή και να κατασκευάζει σκηνικό πόλωσης εκεί που δεν υπάρχει, η πολιτική γύμνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβεται. Δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών και των ισχυρών συμφερόντων που εξυπηρετεί, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μετατρέψει τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα, σε πρόβλημα για τη χώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του προσθέτει πως «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στα συνθήματα, ούτε στα δημοσιεύματα της διαπλοκής και τις προσωπικές επιθέσεις. Η κοινωνία ζητά προτάσεις και λύσεις, αγώνες εντός και εκτός της χώρας για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού οικονομικού και πολιτικού μοντέλου. Απαιτεί τη σύγκρουση με το παλιό και τους εκπροσώπους ενός διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος που ισοπέδωσε τη χώρα με σκληρές πολιτικές λιτότητας και βολέματος ημετέρων». 

ΝΔ: Με τη σιωπή τους ομολογούν την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για καλπάζουσα αυταρχικότητα.

«Μπροστά στα όσα τεκμηριωμένα επισημαίνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει ούτε λέξη, όπως δεν βρήκε να πει λέξη για τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, που προσβάλλουν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη» σημειώνει η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «με τη σιωπή τους ομολογούν την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης».

«Ομολογούν ότι είναι η χειρότερη και αυταρχικότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» καταλήγει η ΝΔ.

 



Σχόλια