Κορίτσια σας ενδιαφέρει! Αυτοί είναι οι 6 μύθοι για τη σύλληψη

Κορίτσια σας ενδιαφέρει! Αυτοί είναι οι 6 μύθοι για τη σύλληψη

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και σας προβληματίζει όσα ακούτε κατά καιρούς για του τρόπους σύλληψης; Σίγουρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι συμβουλές που μόνο θα σας αποπροσανατολίσουν.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη συμβουλή; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιοι παράγοντες συμβάλλουν πραγματικά σε θέματα υπογονιμότητας, προκειμένου να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος:

Μύθος 1ος: Η σύλληψη συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ

Νομίζετε ότι θα μείνετε έγκυος μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ; Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το σπέρμα ενός άντρα μπορεί να επιβιώσει για τρεις έως πέντε ημέρες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Έτσι ακόμα κι αν δεν έχετε ωορρηξία και κάνετε σεξ, λίγα σπερματοζωάρια μπορεί να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο, ακόμα κι αν η ωορρηξία ξεκινήσει μια – δυο μέρες μετά. Στην πραγματικότητα, οι γόνιμες μέρες μια γυναίκας είναι τρεις έως πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνουν αμέσως μετά από αυτή. Οπότε αν κάνετε σεξ λίγες μέρες πριν την ωορρηξία, ουσιαστικά αυξάνετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Μύθος 2ος: Η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται στα 35

Η αλήθεια είναι πώς η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται πολύ νωρίτερα.

Νεότερες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει ήδη από τα 27 έτη. «Πολλές νεαρές γυναίκες που θέλουν να «εδραιώσουν» πρώτα την καριέρα τους και μετά να κάνουν οικογένεια θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι έχουν πάρει «λάθος δρόμο» αν πιστεύουν ότι έχουν την «πολυτέλεια» να περιμένουν τα 35 ή περισσότερο για να κάνουν παιδί», σημειώνει η Αμερικανίδα οικονομολόγος Sylvia AnHewlett στο βιβλίο της «Δημιουργώντας μια ζωή: Επαγγελματίες Γυναίκες και η αναζήτηση παιδιών», που εκδόθηκε πρόσφατα και προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ. H άποψη αυτή ακούγεται «σκληρή», ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι η απόφαση για ένα παιδί δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας, αλλά υπόθεση του ζευγαριού και πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, όσο προχωρεί η ηλικία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για «λάθη» της φύσης στο γενετικό υλικό των ωαρίων, επισημαίνει ο κ. Ταρλατζής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό χρωματοσωματικών ανωμαλιών, ενώ προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και κατά την κύηση. Υπολογίζεται ότι η πιθανότητα αποβολής είναι περίπου 15% για τις γυναίκες έως 30 ετών, 20% μετά τα 35 και 50% για τις γυναίκες στα 45 έτη. «H φύση έχει βάλει κάποια όρια, τα οποία προς το παρόν, η επιστήμη δεν μπορεί να υπερβεί», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ταρλατζής.

Μύθος 3ος: Πρέπει να κάνετε σεξ κάθε μέρα, αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Το πιθανότερο είναι να πιστεύετε πως όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Αυτό βέβαια μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό αλλά δεν είναι αλήθεια. Αν ένας άντρας με κανονικό αριθμό σπερματοζωαρίων εκσπερματώνει καθημερινά ή πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μύθος 4ος: Τα στενά εσώρουχα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άντρα

Είναι ένα δίλημμα από τα παλιά: μποξεράκι ή σλιπάκι; Αλλά είναι δυνατόν το είδος των εσωρούχων να αυξάνουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος; Η θερμότητα σίγουρα επηρεάζει τους όρχεις καθώς και κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα και να μειώσει την παραγωγή του. Παρόλ’ αυτά τα σλιπ είναι μια χαρά, δεδομένου ότι δεν ανεβάζουν τη θερμοκρασία στην περιοχή πάρα πολύ. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αυτό που πρέπει να αποφεύγετε με τον καλό σας είναι η σάουνα, το υδρομασάζ, η hot γιόγκα καθώς και την τοποθέτηση του laptop στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αν και οι επιδράσεις είναι αναστρέψιμες, μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες για το σπέρμα μέχρι να ανακάμψει.

Μύθος 5ος: Το πιθανότερο είναι να μείνετε έγκυος την 14η ημέρα του κύκλου σας

Μπορεί να ακούγεται λογικό στη θεωρία, αλλά δεν έχουν όλες οι γυναίκες κύκλο 28 ημερών. Αν μάλιστα δεν έχετε σταθερό κύκλο, αλλά έχετε αποφασίσει να κάνετε ελεύθερο σεξ τη 14η και 15η ημέρα του κύκλου σας, τότε ενδεχομένως θα χάσετε τη γόνιμη μέρα σας . Το καλύτερο είναι λοιπόν να κάνετε ελεύθερο σεξ τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία. Για να ξέρετε όμως πότε έχετε ωορρηξία κρατήστε ένα ημερολόγιο περιόδου.

Μύθος 6ος: Το λιπαντικό δεν επηρεάζει τη σύλληψη

 

Πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των κοινών λιπαντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά κατά τη σεξουαλική πράξη, γιατί μπορεί να βλάψουν τα σπερματοζωάρια και να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο SUNY της Νέας Υόρκης μελέτησαν μια μεγάλη γκάμα λιπαντικών και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος τουλάχιστον κατά 20%.

Αν και η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων δεν αποκλείει την εγκυμοσύνη, η δυσκολία γονιμοποίησης είναι μεγάλη εάν η κινητικότητα βρίσκεται κάτω από το 50%.Σχόλια