Κουρουμπλής: Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποδεσμευτεί από κομματικές & πολιτικές εξαρτήσεις

Κουρουμπλής: Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποδεσμευτεί από κομματικές & πολιτικές εξαρτήσεις

Ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να καταστεί «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία, επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι, όπως εξήγησε, αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής, χρησιμοποιώντας μια παλαιά ρήση του Γεωργίου Ράλλη, ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής», ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσε να γίνει το εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Τάχθηκε υπέρ της «αξιοκρατίας, της αξιοσύνης και της αξιολόγησης» αρκεί, όπως είπε, οι θεσμοί που θα επωμιστούν αυτό το έργο να μην αμφισβητούνται από κανέναν.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως η νέα ηγεσία θα λειτουργήσει χωρίς στερεότυπα και οτιδήποτε θετικό έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα το χρησιμοποιήσει, ενώ κάλεσε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, «να δίνει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του» για να παρέχει, ως ειδικός, συμβουλές σε κρίσιμα ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, ανέφερε ότι αποτελεί κέρδος το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπό την εποπτεία της Κομισιόν και όχι της τρόικας, με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται από δημοσιονομικούς και ποσοτικούς στόχους και να επικεντρώνεται σε βαθιές, ποιοτικού χαρακτήρα αλλαγές.

Επίσης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ύστερα από προσπάθειες τριών ετών και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα κατάφερε να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Μιλώντας για την ανάγκη αποπολιτικοποίησης του δημοσίου τομέα, τόνισε ότι αυτή σημαίνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τα νέα οργανογράμματα και τα συγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης, καθώς και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να εντοπίζονται οι ικανότεροι και όχι απλώς οι τυπικά προσοντούχοι, ιδίως στις θέσεις ευθύνης μέχρι και το επίπεδο των γενικών γραμματέων.

Τέλος, περιγράφοντας τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι διεξήχθησαν εκλογές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (33 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. ευρώ η προηγούμενη), καθώς και το γεγονός της διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.Σχόλια