Κουρουμπλής: Όποιο μπόνους και αν μπει, αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν

Κουρουμπλής: Όποιο μπόνους και αν μπει, αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν

Mετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για το τέλος της εποχής των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και έκανε λόγο για ανυπαρξία αυτοδυναμίας.

«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κανείς να βάλει, οι αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Οι συσχετισμοί στην κοινωνία είναι απαγορευτικοί για τέτοιους είδους σκέψεις» τόνισε μιλώντας για την απλή αναλογική στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε και ανοίγματα προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Προανήγγειλε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί μία Επιτροπή για να εξεταστεί το θέμα της ψήφου των ομογενών, την οποία έχει προτείνει με τροπολογία του το Ποτάμι.

Ενώ επεσήμανε ότι η κατάτμηση των περιφερειών και η δημιουργία ισοδύναμων περιφερειών, την οποία ζητά το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται για να υπάρξει απόλυτη ισότητα της ψήφου.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο κ. Κουρουμπλής επέκρινε την στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι. Αν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση;», είπε και πρόσθεσε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός».

Αναφερόμενος στην στάση της ΝΔ είπε πως θα περίμενε «ένα κόμμα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να ερχόταν στη Βουλή κομίζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις που θα έδιναν την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε».

Υπενθύμισε δε πως «μετά το 2009 ακόμα και με τις 50 έδρες δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάσθηκαν κόμματα με διαφορετικές ιδεολογίες να συνυπάρξουν. Αυτό δεν το καταλαβαίνει η Ν.Δ.» είπε.

Τέλος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η  εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει πλέον παρέλθει και ότι υπάρχει ανάγκη από την ελληνική κοινωνία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού . « Αυτή την διεργασία πρέπει να την εκφράσουμε μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα που κυρίως θα κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της κοινωνίας που έχει αποστρέψει το βλέμμα του από την πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνοντας ότι «κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν ισχυρές και μονοκομματικές, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Και έτσι έχουμε τις αποδεσμεύσεις των πολιτών από τις σχέσεις τους με τα κόμματα». «Δεν πείθει ο αληθοφανής και λογικοφανής λόγος της Ν.Δ.», κατέληξε.

 Σχόλια