Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου

Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπους του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως ο Β. Πούτιν και ο Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Χώρα συνάντησης, η Ρωσία, όπως επιβεβαιώνουν τα τουρκικά μέσα.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης του τόπου και της ημερομηνίας» της συνάντησης, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Κυριακή ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και ευχήθηκε να αποκατασταθεί το ταχύτερο η πολιτική σταθερότητα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ του ζήτησε παράλληλα να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων τουριστών.

Την ίδια ημέρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή είχε μεταδώσει ότι οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συναντηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, χωρίς να διευκρινίσει πού.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει στις αρχές Ιουλίου ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να μεταβεί τον Αύγουστο στο Σότσι, στη νότια Ρωσία, για να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένα βομβαρδιστικό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από ένα καταδιωκτικό της τουρκικής ΠΑ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Μόσχα κατόπιν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Μετά από μήνες ανταλλαγής επικρίσεων και ύβρεων ανάμεσα στους δύο προέδρους, η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις αποκλιμακώθηκε στις αρχές Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν έστειλε στον Πούτιν μια επιστολή συγγνώμης.

 

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Σχόλια