Λαπαβίτσας: Μόνο λίγες εβδομάδες τα προβλήματα από μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

120 1

Nα προχωρήσει στη ρήξη με τους δανειστές προέτρεψε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και αναρωτήθηκε «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εντελώς αρνητικός όσον αφορά στη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και τόνισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε «για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη». Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες.

Για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής σε λαϊκή εντολή, ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Η δική μου θέση, είτε μιλάμε για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές είναι παρά πολύ ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να πάρει την λαϊκή εντολή που θα χρειαστεί προκειμένου να κάνει μεγάλα βήματα αν δει ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση (κι αυτό ακόμα παίζεται) θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική θέση ο ίδιος. Δεν είναι θέμα… πες μου τι θέλεις κι εγώ θα το κάνω. Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία, δεν είναι έτσι η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ό ίδιος να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ήδη γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο μη πληρωμής δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Η Ελλάδα νομίζω ότι θα πρωτοπορήσει και σε αυτό. Έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα στην πορεία αυτής της κρίσης. Φέραμε το ΔΝΤ μέσα στην ΟΝΕ, επιβάλλαμε πολιτικές τρομακτικής λιτότητας στην Ευρώπη, γίναμε πειραματόζωα. Θα πρωτοπορήσουμε και σε αυτό γιατί αυτά που χρωστάμε στο ΔΝΤ την στιγμή αυτή είναι τεράστια τα ποσά αυτά και δεύτερον είναι ποσά που τα αποπληρώνουμε τώρα. Αυτά που χρωστάμε στην Ε.Ε έχουν μια περίοδο χάριτος. Επομένως αν είναι να σταματήσουμε τις πληρωμές – που πρέπει- δυστυχώς οι πληρωμές που θα σταματήσουμε θα είναι προς το ταμείο και την ΕΚΤ γιατί αυτές είναι που πιέζουν. Εκεί το πράγμα έχει μία εξέλιξη η οποία είναι και εν μέρει απρόβλεπτη είναι και εν μέρει πολύ δύσκολη. Όμως ποιος είναι ο άλλος δρόμος;».

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: «Δεν έχουμε πάρει μέτρα, δεν έχουμε κάνει πράγματα που καταφανώς ή σε μεγάλο βαθμό αντιβαίνουν στο πρόγραμμά μας. Δεν το έχουμε κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια και το βλέπουμε όλοι πως στο πλαίσιο το σημερινό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με τους ρυθμούς και με τον τρόπο που θα θέλαμε. Είναι προς συζήτηση την στιγμή αυτή – δεδομένου του πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις- εάν θα μπορέσουμε και να το υλοποιήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη βάση. Εάν προκύψουν άλλα πράγματα, το πρόβλημα δεν θα το έχω εγώ, θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για το νόημα της ψήφου της 25ης Ιανουαρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έχουμε πλημμυρίσει από ερμηνείες το τελευταίο διάστημα της λαϊκής εντολής. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει αυτός. Η δική μου άποψη είναι ότι ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή. Για μεγάλη αλλαγή. Ψήφισε για το πρόγραμμά μας. ‘Ακουσε το πρόγραμμά μας, το δέχθηκε και ψήφισε γι αυτό. Βέβαια άκουσε όλα αυτά να λέμε πώς θα γίνουν μέσα στο ευρώ. Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά δεν ψήφισε για να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία».Join the Conversation

1 comment

  1. Thalis Papaefthimiou Απάντηση

    Τα προβληματα με την δραχμη θα μεινουν μονιμα και θα χειροτερευουν!!!!. Διοτι η νοοτροπια της κυβερνησης – δεν ειναι νοοτροπια χωρας που θελει να μπει δυναμικα στην εργασια και την παραγωγικοτητα και να δημιουργησει χιλιαδες εξαγωγικες επιχειρησεις και εργοστασια που θα συγκρατουσαν την υποτιμηση. Οι ελληνες θελουν ευκολες δουλειες στο δημοσιο, σε κανενα γραφειο και υπηρεσιες. Αυτα δεν δημιουργουν εισοδηματα -ουτε προσφερουν φορους και θα εχουμε ενα κρατος συνεχεια εξαρτημενο απο δανειοδοτησεις. Δεν θα εχουμε συναλλαγμα και δεν θα μπορουμε να αγορασουμε ουτε φαρμακα ουτε ολα αυτα τα ειδη που υπαρχουν σημερα στα καταστηματα. Και ολα τα ηλεκτρονικα ειδη που αρεσουν στους νεους μας θα στοιχιζουν στην διπλασια τιμη αν θα μπορεις να τα βρεις. Συντομα η κατασταση θα γινει ανυποφορη οπως ηταν και για τους κατοικους των ανατολικων χωρων που τους συγκρατουσαν με τα τειχη και οι νεοι μας συντομα θα εγκαταλειψουν ομαδικα κατα χιλιαδες την χωρα.