Λύνει τη σιωπή του ο Ναζί λοχίας του Άουσβιτς που σκότωσε 170.000 ανθρώπους

201 0

Ο Reinhold Hanning κατηγορείται ότι ήταν στις ομάδες που έκαναν τις επιλογές για το ποιοι φυλακισμένοι θα πήγαιναν για εργασία και ποιοι θα πήγαιναν για εκτέλεση στους θαλάμους αερίων. Το κατηγορητήριο μάλιστα τον φέρνει υπεύθυνο για την τύχη του απίστευτου αριθμού των 170.000 ανθρώπων (Εβραίων και όχι μόνο).

O 94χρονος Hanning είπε στο δικαστήριο ότι μετανοιώνει που υπήρξε μέρος αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» όπως την ονόμασε, που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους και προκάλεσε τόσο πόνο.

«Ντρέπομαι που εν γνώσει μου άφησα να γίνουν τόσα εγκλήματα και δεν έκανα τίποτα να τα αντιπαλέψω» είπε ο πρώην αξιωματικός των SS, καθισμένος ο ίδιος πλέον στο αναπηρικό του καροτσάκι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Detmold.

Oι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την απόφαση του κατηγορουμένου να σπάσει την σιωπή του σε μία δίκη που όπως όλα δείχνουν θα είναι μία από τις τελευταίες (αν όχι η τελευταία) στην Γερμανία.

«Έμεινα σιωπηλός για όλη μου τη ζωή» είπε στο δικαστήριο ο Hanning. «Προσπάθησα να ξεπεράσω εκείνη την περίοδο, όμως το Άουσβιτς ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Θα ευχόμουν να μην είχα βρεθεί ποτέ εκεί. Άνθρωποι πυροβολούνταν, εκτελούνταν με αέρια, καίγονταν. Μπορούσα να βλέπω τα πτώματα να πετιούνται από εδώ και από εκεί. Μύριζα τα καμμένα σώματα, γνώριζα από μακριά την μυρωδιά καμμένων σωμάτων» είπε στην δήλωσή του στο δικαστήριο.

Πάντως ο πρώην αξιωματικός αρνείται ότι ο ίδιος είχε αναμιχθεί στην μαζική εκτέλεση ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στο μέρος του στρατοπέδου όπου δεν γίνονταν οι εκτελέσεις με αέρια. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η κατηγορίες που βαραίνουν τον Hanning δεν έχουν να κάνουν με άμεση εμπλοκή του στης εκτελέσεις, οι δικαστές τον κατηγορούν ότι διευκόλυνε την σφαγή με την ιδιότητα ως φύλακα.

Πέρσι, ένα Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Oskar Groening, 94 ετών, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την ανάμιξή του στον θάνατο πάνω από 300.000 ανθρώπους. Ενώ ένας ακόμα άνδρας, μέλος και αυτός των SS πέθανε στις αρχές του μήνα, στα 93 του, λίγο πριν οδηγηθεί και αυτός σε δίκη. Στην περίπτωση του Henning η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί, και η απόφαση αναμένεται στις 27 Μαΐου.

 Join the Conversation