19:42 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018

Παρακολουθήστε ζωντανά την συνέντευξη του Αλεξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρα απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την διαδικασία των ερωτήσεων άνοιξε η ΕΡΤ3  και αφορούσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά την απάντησή του σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια που πρωθυπουργός δίνει το παρών στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από πίεση εξωγενών παραγόντων προσχώρησε στην άποψη οτι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τη χώρα. Τις ημέρες εκείνες που το ΔΝΤ ζητούσε “αίμα” αντί να στηρίξει τη διεθνή προσπάθεια αδιαφορούσε τελείως γι’ αυτό και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με την ημέρα. Εγκλωβίστηκε σε μια λογική που όσο περνούν οι ημέρες γίνεται γραφική» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «η εικόνα της χώρας έναν χρόνο μετά έχει αλλάξει τελείως. Αν δείτε την εικόνα στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Συρία και η Λιβύη, η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας. Όποιος δεν το κατανοεί να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσει από τις εκλογές. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση έχοντας χρέος και σχέδιο, πιστεύοντας ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και ότι θα κερδίσουμε περισσότερα».

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε» κατέληξε στην απάντηση του ο πρωθυπουργός.

Ακόμη μια ερώτηση που ετέθη στον Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνη της γραβάτας η οποίας σε ελεύθερη μετάφραση συνεπάγεται με το πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στην εύρεση λύσης του χρέους.

«Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή την αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Θα τη φορέσω όταν θα έχουμε την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου.

Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους θεσμούς είναι που αναβάλλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει μια τόσο σκληρή προσαρμογή, δικαιούται μια λύση για το χρέος.»

Αναφορικά με το θέμα του αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

“Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.

Υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, είναι μια κρύο, μια ζέστη, εμείς θέλουμε να έχουν φιλικές σχέσεις οι γείτονές μας.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και ειδικά για πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Παππάς .

«Αν δείτε τον κ. Παππά, πείτε του ότι δεν θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει υπουργείο ή όχι», απάντησε ο πρωθυπουργός για το σκέλος που αφορούσε τον υπουργό Επικρατείας.

«Οπως γνωρίζετε, οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ακόμη ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά, ενώ προσδιόρισε έμμεσα τον ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου «θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας-Γερμανίας, απάντησε σε άλλη ερώτηση για το χρέος και το τι θα έλεγε για το θέμα στην κυρία Μέρκελ ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανονες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις» συμπλήρωσε στην απάντησή του.

«Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελούν τροχοπέδη για τις εξελίξεις σε μια χώρα, αυτό θα της πω».

Το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2010 ήταν ακόμη ένα ζήτημα στο οποίο καλέστηκε να δώσει απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας .

«Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά για την παρέμβαση των ευρωπαίων (σ.σ. αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) αν αμφισβητούν τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα. Επίσης μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε – προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του δεν ξέρω – να θέσει ένα ζήτημα ότι αν κινδυνεύσω εγώ μπορεί η χώρα να μην πάρει αυτά που θέλει για το χρέος» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα αλλά λέω ότι θα υπάρξει φως. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη συζήτηση για το χρέος που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου»

«Εμείς πήραμε μια συμφωνία η οποία ειχε 0,25 το 2015 έως 3,5% για το 2018. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την υλοποιήσουμε καθώς μπαίνουμε σε ανάπτυξη το 2016 και ισχυρότερη το 2017. Από το 2018 το αν θα μειωθούν οι ανάγκες του πρωτογενούς πλεονάσματος αυτό αφορά τη συζήτηση για το χρέος», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Ο Μοσκοβισί αυτά που λέει καλώς τα λέει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να λέει “χαλαρώστε”. Η εκτίμησή μου είναι το να πέσουν τα πλεονάσματα μετά το 2018 είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα σταδιακά να πάμε από το 3,5% στο 2% θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ».

Όσον αφορά την κόντρα υπουργών με το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι βρήκαμε μια πραγματικότητα με τα έσοδα να πηγαίνουν στον κουβά του χρέους. Βεβαίως οι διαγωνισμοί είναι δημόσιοι και πρέπει να λαμβάνεται το μεγαλύτερο τίμημα και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπουργούς οπως συνέβη στην περίπτωση της COSCO και του Ελληνικού.

«Έχει μεγάλη σημασία το αν υπερασπίζεται και διευρύνεται το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε για το θέμα ο κ. Τσίπρας.

Ένταση κυριάρχησε κατά την διάρκεια ερώτησης δημοσιογράφου ου ALPHA σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους καναλιών που δεν κατάφεραν να πα΄ρουν άδεια.

«Μέτα από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου, ρώτησε η δημοσιογράφος του ALPHA τον πρωθυπουργό λέγοντας του ότι «σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;» συνέχισε η δημοσιογράφος λέγοντας του ότι τον Ιανουαριο του 2015 λέγατε ότι θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».

«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να τον διακόψει ενοχλημένος της είπε «σας παρακαλώ μη με διακόψετε».

«Όταν τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που εχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση έιχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι αυτούς τους 2000 δεν έκλαψε κανεις. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δνε έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοποίο που ήταν ασυδοτο τα προγηούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει 3 δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια»

Τι γίνεται τώρα με τους εργαζόμενους. Εμείς πρεπει να εξασφαλισουμε την προστασία τους αν γίνουν απολύσεις. Έχουμε ήδη πρόγραμμα του υπ. Εργασίας για να προσλάβουν στους τέσσερις νέους σταθμούς τυχόν ανέργους με επιδότηση 360 ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να γίνονται όμηροι εκείνων που θέλουν να εκπέμπουν. Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιο άλλοι όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλικί και το νταβατζιλίκι τελείωσε.

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. «Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη πενταετία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η συζήτηση στη χώρα από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους εστιάζεται στους υπουργούς Οικονομικών και όχι στους υπουργούς Ανάπτυξης.

Κανεις δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση για τα ομόλογα είναι σημαντικές αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους χώρους που έχουμε πλεονέκτημα όπως τη γεωγραφία αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που φεύγουν, πρέπει να επενδύσουμε στον αγροτικό χώρο όχι όμως στη λογική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά αλλά το τι θα παράξει κανείς.»

Εξήγγειλε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε μια λογική που βασίζεται στη λογική του ελατηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα επιβαλει το νόμο στα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με το σχόλιο ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να το εφαρμόσει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπιο θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».

«Οι μολότοφ στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι φετινο φαινόμενο. Αν κάποιος έβαλε χέρι στα Εξάρχεια ήταν η κυβέρνηση μας και αναφέρομαι στην επιχείρηση με τις 30 και πλέον συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών στα Εξάρχεια» συμπληρωσε και κατέληξε «ελπίζω να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα. Αν έχει κάτι να πει συγκεκριμένο να τον ακούσω».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας