Συνεχίζεται κανονικά η διάσκεψη στο ΣτΕ μετά από τηλεφώνημα βόμβας

Συνεχίζεται κανονικά η διάσκεψη στο ΣτΕ μετά από τηλεφώνημα βόμβας

Κανονικά συνεχίζεται η διάσκεψη του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Νωρίτερα…

Διεκόπη το πρωί της Παρασκευής 14/10 η δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο.

Ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 10.06 το πρωί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ενημέρωσε ότι  θα εκραγεί σε 45 λεπτά. Επιπλέον, προειδοποίησε «δεν είναι αστείο, κινδυνεύουν ζωές» προκειμένου να εκκενωθεί το κτήριο.

Η περιοχή παρέμεινε για αρκετή ώρα αποκλεισμένη, ενώ στο σημείο  έφτασαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι οποίοι

πραγματοποίησαν έλεγχο, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο.

Το τηλεφώνημα έγινε ενόσω ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι ανώτατοι δικαστικοί πρόκειται να αποφανθούν για το πρώτο στάδιο που αφορά θέματα παραδεκτού των προσφυγών, προκειμένου να μπορέσει το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία των κρινόμενων θεμάτων.

Οι δικαστές από τις 11.30 έχουν επιστρέψει στην αίθουσα και η συνεδρίαση συνεχίζεται κανονικά. 


Η διάσκεψη της Τετάρτης

Στην προχθεσινή, πεντάωρη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο εισηγητής της υπόθεσης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες και να μην προχωρήσουν οι συνάδελφοί του στην ουσία της υπόθεσης.

 

tileoptikes adeies

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κατά τη διάσκεψη της Τετάρτης, τους δικαστές απασχόλησε το προκαταρκτικό στάδιο, δηλαδή του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος, όπως λέγονται, των τηλεοπτικών σταθμών, που αν δεν λυθούν τα δύο αυτά θέματα, οι δικαστές δεν συνεχίζουν στα άλλα νομικά ζητήματα που τίθενται με τις αιτήσεις ακύρωσης.

Κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης στις 09.30 ορισμένοι ακόμη σύμβουλοι, θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για τα δύο αυτά νομικά ζητήματα και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν επί του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος.


Διαβάστε επίσης: Τι τρέχει με το ΣτΕ;


Εφόσον η πλειονότητα συμφωνήσει με τον εισηγητή, τότε η υπόθεση θα κλείσει και πλέον, η τύχη της θα κριθεί στις 13 Ιανουαρίου, οπότε θα εκδικαστούν οι αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ εκκρεμούν και άλλες δίκες (ασφαλιστικά μέτρα κλπ) στο ΣτΕ.

121016-ste

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει εάν θα υπάρξει και άλλη, τρίτη, διάσκεψη.

Όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας, σε περίπτωση που ξεπεραστεί το πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, ίσως να υπάρξει και τρίτη διάσκεψη, λόγω του σοβαρού συνταγματικού ζητήματος της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών κατά παράκαμψη του ΕΣΡ.

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσουν ή όχι οι δικαστές στο επόμενο δηλαδή στάδιο.

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι δικαστές στο δεύτερο στάδιο, το πρώτο και βασικό ζήτημα που θα κληθούν να λύσουν είναι η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των  τηλεοπτικών σταθμών.

Στην συνέχεια θα εξετάσουν (αν και μπορεί να κριθεί μη  αναγκαίο σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο εν λόγω νόμος) στην νομιμότητα των εξής υπουργικών αποφάσεων:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».
2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016   για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)»

.
3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.
4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016   για τον  «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό  ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Τέλος, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει  οι τηλεοπτικοί  σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV),  Mega   Channel, Skai, Star Channel και η   Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών  «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)»

 


Σχόλια