Λος Άντζελες: Με 96 εκατομμύρια πλαστικά μπαλάκια εξοικονομούν ασύλληπτες ποσότητες νερού (Video)

Λος Άντζελες: Με 96 εκατομμύρια πλαστικά μπαλάκια εξοικονομούν ασύλληπτες ποσότητες νερού (Video)

Οι δημοτικές αρχές του Λος Άντζελες τοποθέτησαν 96 εκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια γεμισμένα με νερό σε δεξαμενή της πόλης. Με αυτά τα μπαλάκια, δεν θα εξατμίζεται το νερό και θα προστατεύεται η δεξαμενή από τη σκόνη, τη βροχή, τα πτηνά και τις χημικές αλλαγές.

Το καινοτόμο έργο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος αξίας 31 εκατομμυρίων ευρώ που σκοπό έχει να προστατεύσει την παροχή νερού της πόλης.

Το Λος Άντζελες είναι η πρώτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιεί τα μαύρα πλαστικά, μπαλάκια που έχουν διάμετρο 10 εκατοστά.


Αυτά τα μπαλάκια είναι κούφιες σφαίρες πολυαιθυλενίου, επικαλυμμένες με μια χημική ουσία που εμποδίζει τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας και βοηθά τις σφαίρες να διαρκέσουν μέχρι και 25 χρόνια.

«Είναι ένας συνδυασμός μηχανικής και κοινής λογικής. Εξοικονομήσαμε πολλά χρήματα και κάναμε όλα όσα έπρεπε», δήλωσε η επικεφαλής υδάτινης διαχείρισης του δήμου, Μάρσι Έντουαρντς.

«Οι μπάλες θα εξοικονομήσουν 1,36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, το οποίο συνήθως εξατμίζεται. Παρά το ότι πληρούμε τις ελάχιστες προδιαγραφές, θέλουμε να προχωρήσουμε αυτό μας το εγχείρημα και να εξαπλώνοντας παντού αυτές τις μπάλες», δήλωσε ο δήμαρχος Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη έχει ήδη μειώσει τη χρήση νερού κατά 13%.

Το κόστος των μαύρων σφαιριδίων ανήλθε στα 35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο δήμος προβλέπει ότι θα εξοικονομηθούν έως και 300 εκατομμύρια δολάρια.Σχόλια