Μαθήματα «καλής συμπεριφοράς» από τη Μέρκελ: Δεν είναι τεμπέληδες οι Έλληνες, ούτε τσιγκούνηδες οι Γερμανοί

Μαθήματα «καλής συμπεριφοράς» από τη Μέρκελ: Δεν είναι τεμπέληδες οι Έλληνες, ούτε τσιγκούνηδες οι Γερμανοί

Σε μια προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από την εικόνα που έχει «βγάλει προς τα έξω» κατά καιρούς, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έδωσε σήμερα «μαθήματα καλής συμπεριφοράς», μιλώντας στους εφήβους του Επαγγελματικού Λυκείου Ρέντγκεν, ενός σχολείου όπου φοιτούν πολλοί μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ιδίως Τούρκων, σε μία λαϊκή συνοικία του Βερολίνου.

1

«Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία (…), εγώ ήμουν πάντα αντίθετη, όταν κάποιος υποστήριζε κάτι, όπως «α, ναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες, ξέρουμε καλά πως είναι αυτοί»… Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ’ αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας, και συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί είναι όλοι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, όπως και οι Τούρκοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο.

«Εάν αρχίσω να λέω «οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από τη φύση τους εργατικοί, αλλά τσιγκούνηδες», και τα δύο είναι λάθος», είπε ακόμα η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο συζήτησης που οργανώθηκε με τους μαθητές στο σχολείο, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία καθιέρωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος πριν από 9 χρόνια, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με την Ευρώπη.

3

Τέλος, σημείωσε στους μαθητές ότι είναι καλό να αποφεύγονται οι γενικεύσεις, καθώς, όπως είπε, βρίσκουμε παντού ανθρώπους γενναιόδωρους και ανθρώπους τσιγκούνηδες.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ, λίγα χρόνια νωρίτερα φαίνεται πως ήταν υπέρμαχος άλλων ιδεών, καθώς το Μάιο του 2011 είχε δεχτεί σωρεία επικρίσεων με την κατηγορία ότι προέβαινε σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις σχετικά με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Πρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, (οι εργαζόμενοι) να μη βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα απ’ ότι στη Γερμανία, να καταβάλουν όλοι τις ίδιες προσπάθειες, αυτό είναι σημαντικό», είχε πει τότε η καγκελάριος, και είχε προσθέσει ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ορισμένοι να κάνουν διακοπές για μεγάλο διάστημα και άλλοι για πολύ μικρό».Σχόλια