Μαξίμου: Αυτά θα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

Μαξίμου: Αυτά θα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

Ότι θα ξεκινήσουν σήμερα στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, που προσθέτουν ότι στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ξένους ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δε θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δε θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι «παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς». Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι, «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά»».

Τέλος, αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες και σημειώνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμία αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Μάλιστα, πηγές κατηγορούν πως κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.Σχόλια