Με μια απλή εξέταση αίματος γνωρίζετε αν έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε Επιλόχειο Κατάθλιψη

Με μια απλή εξέταση αίματος γνωρίζετε αν έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε Επιλόχειο Κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη (PPD) πλήττει περίπου το 20% των γυναικών ωστόσο οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να βρουν κάποια απτά στοιχεία που να συνδέονται ασφαλώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εξαιρετικά σοβαρής ψυχικής διαταραχής, αναζητώντας τα αίτια στην ηλικία της μητέρας, στις σχέσεις της με τον σύντροφό της καθώς και σε τυχόν σωματική κακοποίηση την οποία και η ίδια κάποτε είχε υποστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της.

Σύμφωνα με τη νέα όμως έρευνα η οποία διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων, (University of Virginia, the University of Illinois at Chicago, Indiana University Bloomington, the University of Bristol, Johns Hopkins University), ο μεγάλος αυτός «γρίφος» μάλλον οδεύει προς τη λύση του,  καθώς τα αποτελέσματά της βρίσκουν «αξιοσημείωτη» σύνδεση μεταξύ PPD και των επιπέδων περιεκτικότητας υποδοχέων ωκυτοκίνης στο αίμα της γυναίκας.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που αποδεδειγμένα επηρεάζει τα συναισθήματα, τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και το άγχος, τα ποσοστά της οποίας, όπως φαίνεται, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το πώς η μητέρα αισθάνεται πως μπορεί να ανταποκριθεί ψυχικά και σωματικά στις ανάγκες του νεογνού της.

wife-thumb-largeΟι ερευνητές επιστήμονες, ούτως ή άλλως είχαν την υποψία πως κάποια σύνδεση υπάρχει μεταξύ ωκυτοκίνης και επιλόχειας κατάθλιψης, στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνονται μεγάλο άγχος, σοβαρές εναλλαγές διάθεσης και κυρίως συναίσθημα «ανεπάρκειας», ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που καταφέρνει να εντοπίσει μια ξεκάθαρα βιολογική αιτία πίσω από την εμφάνιση του PPD.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 545 συνολικά περιπτώσεις στο «Avon Longitudinal Study of Parents and Children» τις οποίες συνέλεξαν μεταξύ Απριλίου 1991 και Δεκεμβρίου 1992, ενώ, εκτός από την εξέταση αίματος ώστε να εντοπιστούν τα επίπεδα ωκυτοκίνης, κάθε γυναίκα συμπλήρωσε και σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ψυχική τους κατάσταση την εποχή της εγκυμοσύνης αλλά και νωρίτερα.

Αυτά που προέκυψαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακά: Οι γυναίκες που εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν PPD.

Με δεδομένο ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τους συγκεκριμένους δείκτες του αίματος με την επιλόχειο κατάθλιψη, υπάρχει ανάγκη για ακόμη περισσότερες έρευνες προκειμένου η σύνδεση αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συνεκτιμώντας το άγχος της γυναίκας, τη μείωση των ωρών ύπνου καθώς και κάποιες τραυματικές αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια προληπτική εξέταση των επιπέδων ωκυτοκύνης, η οποία μάλιστα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόγνωση και πρόληψη μιας κατάστασης που πολύ συχνά οδηγεί ακόμη και σε τραγωδίες.

 Σχόλια