Μέρκελ: Συμβουλευτική η σημερινή Σύνοδος Κορυφής – Ολάντ: Σε μερικές ημέρες η συμφωνία

Μέρκελ: Συμβουλευτική η σημερινή Σύνοδος Κορυφής – Ολάντ: Σε μερικές ημέρες η συμφωνία

Ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα σήμερα, σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, εξηγώντας ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι αμιγώς συμβουλευτική, καθότι μετά το Eurogroup δεν υπάρχει επαρκής τεχνική βάση για συμφωνία.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Σε πιο αισιόδοξο κλίμα οι δηλώσεις του Γάλλο προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, εστιάζοντας στα θετικά κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, αν και εκτίμησε και ο ίδιος ότι «δε θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επεσήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά σε μια βιώσιμη λύση, και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαιρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, έκριναν πως το νέο ελληνικό σχέδιο είναι καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως οι 18 ΥΠΟΙΚ δεν είχαν αρκετό χρόνο ώστε να εξετάσουν σε βάθος τις ελληνικές προτάσεις, και συνεπώς δεν μπορούν να γνωμοδοτήσουν ακόμα, ενώ πρόσθεσε πως η τεχνική επεξεργασία θα αρχίσει άμεσα από τις ομάδες των θεσμών, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη σύγκλιση, και να συγκληθεί νέο Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι την εκτίμησή του πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας μέσα στην εβδομάδα, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Σχόλια