Μεταναστευτικό, Brexit, και Ελλάδα επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

Μεταναστευτικό, Brexit, και Ελλάδα επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής

Το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα παραμονής ή μη της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ, και φυσικά το ελληνικό ζήτημα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση, αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδος, με τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, και αν και ένα ενδεχόμενο Brexit αναμενόταν να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, όλα δείχνουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει εξίσου σοβαρά τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα επικύρωνε το όποιο αποτέλεσμα προέκυπτε από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, αν και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή στο Eurogroup, με τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν ξεχωριστά από Ελλάδα και δανειστές και οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, καθώς οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ζήτησαν ένα κοινό κείμενο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα ενός νέου Eurogroup το ερχόμενο Σάββατο.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι για την Ελλάδα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα», είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ έκανε εξαιρετική δουλειά».Σχόλια