Μεταξύ (ευρωπαϊκής) σφύρας και (εσωκομματικού) άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

Μεταξύ (ευρωπαϊκής) σφύρας και (εσωκομματικού) άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

Μπροστά σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αισθανόμενος κυριολεκτικά να πιέζεται αφόρητα, τόσο από τις ημερομηνίες και την πλευρά των ευρωπαίων όσο και ίσως και… περισσότερο από το όλο και διογκούμενο εκείνο τμήμα του κόμματος που βλέπει την κυβέρνηση να παίρνει μια σαφή μορφή σοσιαλδημοκρατική, με τις αποστάσεις μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και κυβερνητικών επιλογών διαρκώς να μεγαλώνουν.

Κάτω από αυτό το κλίμα, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε για μια ακόμη φορά τη θέση πως  ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση και να υποκύψει σε «ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις» ενώ ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όλες εκείνες τις εσωκομματικές κυρίως φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ή να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της συμφωνίας ή να… «σωπάσουν για πάντα».

Μιχελογιαννάκης: Δεν θα υπερψηφίσω μια τέτοια συμφωνία – Δεν παραδίδω την έδρα μου

Διαφωνίες για μια… συμφωνία που θα περιέχει σκληρά μέτρα εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να θέσει σε δημοψήφισμα ένα κείμενο που θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του και να ζητήσει από τον λαό να το απορρίψει, είπε στον ΣΚΑΪ ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Εξήγησε πως δεν θα υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, ωστόσο τόνισε: «Δεν φεύγω ούτε παραδίδω την έδρα μου. Είναι δυνατόν να φύγω από τις αρχές που παλέψαμε;» είπε και πρόσθεσε: «Grexit σε αυτούς που δεν τήρησαν τη συμφωνία με τον λαό».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρει τέτοια συμφωνία… Ο πρώτος που θα την καταψήφιζε είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας» σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος. «Οι δανειστές έχουν πρήξει το συκώτι στον λαό, όχι εμείς» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω και να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές μας μέχρι τέλους».

«Η Κεντρική Επιτροπή θα ζητήσει από την κυβέρνηση η όποια συμφωνία να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας» τόνισε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υποχωρούμε σε ΦΠΑ, εργασιακά ή άλλα

«Δεν ήταν εύκολη περίοδος για κανένα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι επιλογή μας δεν συνάδει με τους κανόνες είναι απαράδεκτο ότι συμβαίνει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης διεμήνυσε ότι ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική πρακτική για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά. Δεν είναι αποτελεσματική.

Ανέφερε δε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί λύση βιώσιμη, μακράς πνοής «κι αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία από μέσα ενημέρωσης η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση. Μας στηρίζει για την ειλικρίνειά μας αλλά και γιατί γνώριζε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος».

«Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το συμφέρον του. Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία όπως συνέβαινε τοσα χρόνια» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε ότι «είναι σε όλους γνωστό ότι με μοχλό την χρηματοδοτική ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Σεβόμαστε την απόφαση που υπογράψαμε το ίδιο περιμένουμε από το σύνολο των θεσμών και των εκπροσώπων τους. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις, στο ΦΠΑ στα εργασιακά ή άλλο τομέα. Οι αρχιτέκτονες των πιο αποτυχημένων προγράμματων επιμένουν σε ακρότητες προκειμένου να μην δεχτούν το λάθος τους».

Διεμήνυσε ότι η οικονομία δεν χρειάζεται μέτρα ύφεσης και σημείωσε ότι γίνονται υποχωρήσεις για μία συμφωνία και«απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις. Ήρθε η ώρα και για την Ευρώπη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις».

«Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης ενάντια στους μεγαλόσχημους που παραδίδουν μαθήματα ηθικής. Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται διάλογος. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ενοποίησης, στη ρήξη. Όσους διακινούν σενάρια αποτυχίας».

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες της συμφωνίας όσοι θέλουν να συμβάλουν ας το κάνουν αλλιώς ας σιωπήσουν» και πρόσθεσε ότι «κάναμε βήματα προσέγγισης έχουμε και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις υπερβούμε για λόγους κοινής λογικής και προστασίας του λαού. Χάρη σε αυτή τη στάση έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε πολλά».

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν θα αποδεχτούμε όρους εξευτελιστικούς για τον λαό και το κόμμα μας. Δεν μπορεί να αντέξει την έλλειψη προοπτικής και προκοπής. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στη χώρα είχε σκοπό να προκαλέσει έναν μετασχηματισμό του μοντέλου προς όφελος μίας ολιγαρχίας. Να δημιουργήσει μία κοινωνία της ασύδοτης κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας».

Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία προϊόν αμοιβαίας υποχώρησης και πρόσθεσε ότι η στροφή στην ανάπτυξη αποτελεί «το ιστορικό στοίχημα για την μόνη προς ώρας αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους:

  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια
  • όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις
  • αναδιάρθρωση του χρέους
  • και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.

«Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει το κλειδί για να μπορέσουμε να εντείνουμε τον πραγματικό αγώνα ενάντια στην πολιτική ελίτ που κατέστρεψαν την παραγωγική βάση και τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

Οι υποστηρικτές της τρόικας στο εσωτερικό

Κατά τον κ. Τσίπρα ίσως ο πιο σκληρός αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών. «Υπήρξε και το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών και η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας έχει ξεκινήσει και «γι΄ αυτό έχει δεχτεί λυσσαλέα αντίδραση από τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει οι ίδιες την αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς μεσολαβητές. Είναι οι γνωστοί ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα επί χρόνια».

«Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από μέσα ενημέρωσης» εκτίμησε.

«Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει τέτοιου είδους εκφοβισμό. Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όση φαιά προπαγάνδα κι αν εξαπολύσουν δεν θα αλλάξουμε θέση. Εδώ μας έφερε ο λαός για να επιβάλουμε το δίκιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς το δίκαιο θα το επιβάλουμε», διεμήνυσε.

«Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης» είπε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την εκτενή αναφορά του στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης υπογράμμισε «το πρώτο μεγάλο πλήγμα» που κατάφερε η κυβέρνηση. «Καταλογίσαμε το πρώτο κομμάτι από τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών. Χρέη για τα οποία οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν χτύπησαν ποτέ το χέρι στο τραπέζι» σχολίασε.

«Εμείς θα προχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε με δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών και τη διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουμε θα προχωράμε με βάση της δεσμεύσεις μας»διαβεβαίωσε.

Κεφάλαιο ΕΡΤ

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί, για να αποτελεί αντίπαλον δέος για όσους τρομοκρατούν το λαό. Έχουμε αργήσει».

Απαντώντας σε παρέμβαση από το ακροατήριο τόνισε ότι «η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί προκειμένου κάποιοι να ξαναβρούν τη δουλειά τους αλλά για να έχει ο Έλληνας το δικαίωμα της πλουραλιστικής ενημέρωσης».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Αυτό που απαιτείται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και πίστη στις δυνάμεις μας. Ο λαός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.Σχόλια