Μέτρα για την προστασία προσφύγων και αστέγων από την κακοκαιρία

Μέτρα για την προστασία προσφύγων και αστέγων από την κακοκαιρία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν από την αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. Οι σχετικές λίστες βρίσκονται μόνιμα αναρτημένες και με διαρκή επικαιροποίηση, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας:  http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=6280&Itemid=357

Μέτρα για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από την κακοκαιρία λαμβάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Μέτρα για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από την επερχόμενη κακοκαιρία λαμβάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν προσωρινά στην πλατεία Βικτωρίας δεν θέλουν να μεταφερθούν στις σχετικές δομές, προκειμένου να πάρουν γρηγορότερα το δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ διερμηνείς που ενημερώνουν τον κόσμο για τις ανοιχτές δομές καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές από διακινητές.

Σε σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που οι δύο δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα και το Ελληνικό εμφανίσουν υπερπληρότητα, τότε τις ημέρες της κακοκαιρίας θα ανοίξει για πρόσφυγες και μετανάστες η θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 150-200 άτομα. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 200 vouchers για δωρεάν διαμονή προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της Αθήνας, σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Για τη μεταφορά των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας και εφόσον παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ, και ένα πουλμανάκι 35 θέσεων, που θα παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Σήμερα το πρωί, δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ωστόσο, λίγοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι επέλεξαν να μπουν στα λεωφορεία, καθώς πολλοί εξηγούσαν στους διερμηνείς ότι έχουν βγάλει εισιτήρια για να συνεχίσουν το ταξίδι τους το απόγευμα προς τα σύνορα και τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Όπως εξηγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ,πολλοί από τους πρόσφυγες σταματούν για λίγες ώρες στην πλατεία Βικτωρίας, μέχρι να προμηθευτούν εισιτήρια για τη μεταφορά τους προς τα σύνορα. Από το κέντρο της Αθήνας δεν θέλουν να φύγουν και όσοι ανήκουν στις εθνικότητες που δεν μπορούν να περάσουν από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ, καθώς αναζητούν τους διακινητές που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο ταξίδι.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μοχαμαντί, τις προηγούμενες ημέρες, πολιτισμικοί διαμεσολαβητές του Φόρουμ δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους από διακινητές επειδή ενημέρωναν τον κόσμο στην πλατεία Βικτωρίας για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για φαινόμενα εκμετάλλευσης προσφύγων, οι οποίοι αναμένεται να αναζητήσουν στέγη σε διαμερίσματα που ζουν ομοεθνείς τους τις ημέρες της κακοκαιρίας. «Αυτά τα σπίτια όπου μένουν 20 και 30 πρόσφυγες είναι το μεγαλύτερο άγχος μας για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, και πιστεύω ότι το φαινόμενο θα ενταθεί με το κρύο», συμπληρώνειΣχόλια