Μια κραυγή για την ελευθερία (VIDEO)

Μια κραυγή για την ελευθερία (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Άννα Χατζηγεωργίου

Ένα video που κόβει την ανάσα δημιούργησε εθελοντική ομάδα για την Α21 στην Κέρκυρα. To video αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία εθελοντών στην Ελλάδα, σε σχέση με τη δράση της οργάνωσης Α21, ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.

12084211_10204782476993866_287735497_n

Με αφορμή την πορεία διαμαρτυρίας “Walk for Freedom” που οργανώνει παγκοσμίως η Α21 στις 17 Οκτωβρίου, μια ομάδα ανεξάρτητων συντελεστών στην Κέρκυρα αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξή της στην οργάνωση, με τη δημιουργία ενός video που καταδικάζει την κόλαση του trafficking. Η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε μια ιδέα της Μαρίας Τράκα, η οποία διατηρεί σχολή χορού και έκφρασης στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια. Η πρωτοβουλία υλοποίηθηκε με τη συμμετοχή μαθητών, δασκάλων και συνεργατών της σχολής, σε σενάριο Μαρίας Τράκα και σκηνοθεσία του Μιχάλη Καπετανίδη, ενώ τη μουσική υπογράφει το συγκρότημα Deadfile.

Τι είναι η Α21;

Η Κάλλι Μυτιληναίου, υπεύθυνη εκδηλώσεων της Α21 και του Walk for Freedom σε όλη την Ελλάδα, μίλησε στο eReportaz για την πρωτοβουλία του video, αλλά και τη δράση της οργάνωσης: “Η Α21 είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά της εμπορίας ανθρώπων, που δραστηριοποιείται σε 11 χώρες. Στην Ελλάδα η έδρα της είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρεί ξενώνα για θύματα trafficking, τους παρέχει ιατρική περίθαλψη, καθώς και ψυχολογική και νομική υποστήριξη”.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της οργάνωσης είναι και το “Safe Project”, που στόχο έχει τον επαναπατρισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την προστασία και υποστήριξή τους, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

“Η οργάνωση συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και της Αρχές, ενώ λειτουργεί και εθνική γραμμή βοήθειας στο 1109, όπου μπορεί να καλέσει είτε το ίδιο το θύμα για βοήθεια είτε οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει κάποιο περιστατικό”, τόνισε η κυρία Μυτιληναίου.

12119650_10205155638232838_842904849_o

Walk for Freedom

Το Walk for Freedom είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία, όπου οι συμμετέχοντες φορούν μαύρα ρούχα, την μπλούζα με το λογότυπο της Α21 και μαύρη ταινία στο στόμα. “Είναι σοκαριστικό, αλλά αυτό θέλουμε. Να σταματήσει ο κόσμος και να πει τι γίνεται εδώ;”, ανέφερε η κυρία Μυτιληναίου.

Η πορεία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, σε 26 χώρες και 200 πόλεις, ενώ στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε 6 πόλεις. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.

12077514_10204764134615318_1108033740_n

Το video

Η Κάλλι Μυτιληναίου σχολίασε την προσπάθεια των συντελεστών του video, τονίζοντας ότι “είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εθελοντές αναλαμβάνουν ένα τέτοιο project και το παράδειγμά τους είναι προς μίμηση”.

Στο eReportaz μίλησε και η Μαρία Τράκα, σχετικά με την ιδέα και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας: “Ο κόσμος φοβάται να αγγίξει τέτοια θέματα, γιατί φοβάται να στενοχωρηθεί. Ωστόσο, το trafficking είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και δεν πρέπει να του γυρίζουμε την πλάτη. Πρέπει να μιλάμε για τα κακώς κείμενα και να κινητοποιούμαστε μαζικά γι’ αυτά. Δεν θέλουμε να σταματήσει ο εθελοντισμός. Αντιθέτως, ιδιαίτερα τώρα, σε περιόδους κρίσης, πρέπει να απλώσουμε το χέρι σε όσους βρίσκονται σε χειρότερη θέση από μας. Σε ό,τι αφορά το video, στόχος μας ήταν να δείξουμε την πραγματικότητα και να αποδώσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι”.

Δείτε το video:

Σχόλια