Μύκητες στα νύχια μια δύσκολη θεραπεία που κρατάει καιρό

Μύκητες στα νύχια μια δύσκολη θεραπεία που κρατάει καιρό

Οι μολύνσεις των νυχιών με μύκητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους. Είναι ανθεκτικές στις θεραπείες και έχουν τη δυνατότητα να υποτροπιάζουν.

Οι μυκητιάσεις των νυχιών αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των παθήσεων που προσβάλλουν τα νύχια. Αναπτύσσονται συνήθως σε νύχια που είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε θερμό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγμα τα παπούτσια με ιδρωμένα πόδια.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα νύχια αποκαλύπτουν πολλά σχετικά με τη γενική μας υγεία. Εκτός από τις ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν τοπικά τα νύχια όπως οι μυκητιάσεις ή άλλες μολύνσεις, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν γενικά τον οργανισμό που μπορούν να έχουν σημεία που εκφράζονται στα νύχια.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ανοσοανεπάρκειες (δηλαδή μειώσεις της άμυνας του οργανισμού) που σχετίζονται με καρκίνο ή λευχαιμία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι δυνατόν να είναι αιτία  παθήσεων στα νύχια. Επίσης ορισμένες παθήσεις των πνευμόνων μπορούν να προκαλούν χαρακτηριστικές αλλαγές των νυχιών και των άκρων των δακτύλων.

Έρευνα από γιατρούς του πανεπιστημίου της Bologna στην Ιταλία έδειξε ότι η σοβαρότητα και έκταση που μπορεί να πάρουν οι μολύνσεις με μύκητες των νυχιών στα χέρια και στα πόδια, εξαρτώνται από πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ του ξενιστή της νόσου, δηλαδή του ασθενούς, και του μικροβίου που προκαλεί τη νόσο.

Μεταξύ των συχνότερων οργανισμών που προκαλούσαν μυκητιάσεις ήταν: Trichophyton interdigitale, Trichohyton rubrum, Aspergillus και  Fusarium species.

Είναι σημαντικό για την επιτυχή αντιμετώπιση των μυκητιάσεων των νυχιών να λαμβάνονται υπ” όψη η γενική κατάσταση του ασθενούς, η αποφυγή παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή τους και η αναγνώριση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού που προκαλεί την πάθηση.

Όταν παρατηρούνται αλλοιώσεις των νυχιών που μπορούν να συνοδεύονται και από πόνο, οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν φάρμακα ή να κάνουν οποιεσδήποτε θεραπείες χωρίς παρακολούθηση από ειδικό γιατρό.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τους μύκητες στα νύχια. Τα πιο γνωστά είναι τα ακόλουθα:

  • Fluconazole (Diflucan)
  • Itraconazole (Sporanox)
  • Terbinanthine (Lamisil)

Η διάρκεια θεραπείας με τα φάρμακα αυτά κυμαίνεται από 6 έως 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αργούν να φανούν λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο αναπτύσσονται τα νύχια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις με πόνο, μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεση του νυχιού. Σε ασθενείς με γενικευμένες ασθένειες όπως διαβήτη ή καρκίνο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μια μόλυνση με μύκητες των νυχιών εάν δεν αντιμετωπισθεί ορθά μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο τοπικά ή να έχει γενικότερες επιπλοκές.

Η καλή υγιεινή των ποδιών και των χεριών αποτελούν το θεμέλιο λίθο της πρόληψης των μολύνσεων με μύκητες των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται και να διατηρούνται καθαρά και στεγνά. Οι βαμβακερές κάλτσες είναι καλύτερες και πρέπει να αλλάζονται συχνά ιδιαίτερα εάν τα πόδια ιδρώνουν εύκολα.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια