Μειώσεις σοκ σε συντάξεις θέλουν οι δανειστές

Μειώσεις σοκ σε συντάξεις θέλουν οι δανειστές

Νέες μειώσεις σοκ σε συντάξεις θέλουν οι δανειστές μετά την πρόταση Τόμσεν. Το κουαρτέτο θα ζητήσει δημοσιονομικά μέτρα επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μεταφράζεται σε οριζόντιες μειώσεις κατά μέσο όρο 17%.

Τι κι αν η κυβέρνηση εξετάζει τις αντιπροτάσεις που θα παρουσιάσει στο ΔΝΤ για να καλυφθεί το φετινό δημοσιονομικό κενό; Με μοναδική… ελληνική γραμμή την την προστασία των κύριων συντάξεων από οριζόντιες περικοπές, τα πράγματα δείχνουν πως θα έχουμε μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170€, γενναίο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και μέρισμα, αυστηρό πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει πόλεμος μετά την καταγγελία ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν συντάχθηκε από το υπουργείο Εργασίας αλλά από Γάλλους τεχνοκράτες, στην οποία προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης επικαλέστηκε ανακοίνωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, που επιβεβαιώνουν -όπως είπε- ότι το σχέδιο «δεν πέρασε ποτέ από το υπουργείο Εργασίας».

H ανακοίνωση:

«Εξ αφορμής πλήθους δημοσιευμάτων, τα οποία αναπαράγουν την κατ’ επανάληψη δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλου ότι η πρόταση νόμου για το Ασφαλιστικό συντάχθηκε και εκπονήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου, ενημερώνουμε κατηγορηματικά ότι για το συγκεκριμένο προσχέδιο καμία συμμετοχή δεν είχαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου. Ατυχώς οι ασφαλιστικές και διοικητικές υπηρεσίες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν στο περιθώριο ως προς τη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επιπλέον το σχέδιο νόμου πέραν του ότι είναι στρεβλό στη φιλοσοφία του και φαλκιδεύει το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, από νομοτεχνικής άποψης είναι κάκιστο και η εφαρμογή του –μετά την τυχόν ψήφισή του– θα συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα πλήξουν κυρίως τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Όλο το υπαλληλικό προσωπικό του Υπουργείου είναι στο πλευρό της Κοινωνίας και ζητάμε ξεκάθαρα την απόσυρση του»

Ποιους πλήττουν οι νέες περικοπές:

Το νέο μαχαίρι πλήττει πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που έχουν διπλές συντάξεις, δικαστικούς, χήρες/χήρους και υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Το μέτρο θα σαρώσει και τις περίπου 50.000 κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν ακόμα και σήμερα τις 2.000 ευρώ μεικτά. Οι υψηλές συντάξεις που έχουν απομείνει μετά τις μνημονιακές περικοπές, σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος», είναι:

■ 37.252 συντάξεις γήρατος και 779 συντάξεις χηρείας 2.000-2.500 ευρώ (μέσος όρος 2.168 ευρώ)

■ 8.950 συντάξεις γήρατος και 279 συντάξεις χηρείας 2.500-3.000 ευρώ (μ.ό. 2.666 ευρώ)

■ 1.442 συντάξεις γήρατος και 21 συντάξεις χηρείας 3.000-3.500 ευρώ (μ.ό. 3.213 ευρώ)

■ 766 συντάξεις γήρατος και 8 συντάξεις χηρείας από 3.500 έως 4.000 ευρώ (μ.ό. 3.697 ευρώ)

■ 241 συντάξεις γήρατος και 7 συντάξεις χηρείας πάνω από 4.000 ευρώ (μ.ό. 4.630 ευρώΣχόλια