Μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2022

Μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2022

«Κόφτες» ταχύτητας και οθόνες που θα παρακολουθούν τους οδηγούς και θα μπορούν να ανιχνεύουν την υπνηλία τους και τις στιγμές που δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή στο τιμόνι πρόκειται να ζητήσει από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Automotive News Europe, η Επιτροπή θα ζητήσει από τις εταιρείες να εφοδιάσουν τα νέα μοντέλα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους με προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

«Οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο είδος αντίκτυπου όπως και όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά οι ζώνες ασφαλείας», ανέφερε σε δήλωσή της η επίτροπος της ΕΕ για την Βιομηχανία Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα.

Ο νέος Κανονισμός Γενικής Ασφάλειας θα απαιτεί να τοποθετούνται στάνταρ τα εξής χαρακτηριστικά ασφαλείας στα καινούργια αυτοκίνητα:

  • Τεχνολογία που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπνηλίας ή απόσπασης της προσοχής του, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση.
  • Τεχνολογία έξυπνης ταχύτητας (ISA), η οποία θα αποτρέψει αυτόματα τους οδηγούς να υπερβούν το όριο ταχύτητας, χρησιμοποιώντας κάμερες αναγνώρισης οδικών σημάτων και βάσεις δεδομένων ορίων ταχύτητας που συνδέονται με το GPS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας να καταστούν υποχρεωτικά για τα καινούργια αυτοκίνητα που θα αρχίσουν το 2022.

Εκτιμάται ότι αυτή η προσπάθεια θα συμβάλει στη διάσωση πάνω από 25.000 ανθρώπων στην Ευρώπη έως το 2038. Οι προτάσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Σχόλια